
Värna om ditt inre tempo – så kan du ta makten över tiden
Var varsam om de stunder i livet som är viktiga för dig. Bild: Izabelle Nordfjell/TT
En del har ett långsammare tempo, medan andra vill rusa genom livet. Gemensamt för många av oss är ett problematiskt förhållande till tiden. Den går för fort och räcker inte till.
Jonas Hjalmar Blom är doktorand i psykologi, deltidssoldat och tvillingpappa. Han har alltid intresserat sig för nya saker, och fyllt sitt liv med aktiviteter. Det var lättare när han var yngre, men med två små barn blev det uppenbart att tiden inte räcker till för både det nödvändiga och allt det roliga och spännande.
– Vad som var värt att lägga tiden på blev en huvudfråga för mig, berättar han.
Samtidigt blev han mer och mer fascinerad över hur hans egen tidsuppfattning förändrades.
Barndomens somrar kändes oändliga, men ju äldre jag blir desto fortare går det.
– Samtidigt kan enskilda händelser i livet uppfattas som utsträckta i tiden, medan annat bara springer förbi.

Psykologen Jonas Hjalmar Blom är aktuell med boken ”Du hinner. Ta makten över din tid”. Bild: Martin Stenmark
I sin bok ”Du hinner. Ta makten över din tid”, resonerar han kring vår upplevelse av tiden. Varför vi känner att den rinner som kvicksand genom fingrarna, eller plötsligt går väldigt långsamt.
– Hur vi upplever tidens hastighet handlar om hur mycket uppmärksamhet vi lägger på det som händer i stunden. När vi är fullständigt närvarande med alla våra sinnen uppmärksammar vi fler detaljer och lägger dem på minnet. Det gör att vi upplever en händelse som mycket längre.
Händelser som tar stor plats i minnet upplever vi också tar stor plats i tiden. Detaljrika minnen känns ofta längre.
Jag tycker att vi borde vara mer varsamma om viktiga händelser i våra liv.
– Vi har lagt detaljer på minnet som gör att vi kan syna händelsen i efterhand, även om den bara är några minuter lång, säger Jonas Hjalmar Blom.
Genom att vara mer närvarande i stunden går det att sträcka ut upplevelsen av tiden.
– Det går inte i varje stund, men jag tycker att vi borde vara mer varsamma om viktiga händelser i våra liv. Är det en stund i vardagen med barnen som är viktig, då kan man välja att vara närvarande.
Känslan och uppfattningen om tid skiljer sig mellan individer. Det påverkar hur mycket vi planerar att hinna med, vårt sätt att tänka och vårt beteende. Medan någon alltid gör något snabbt är en annan mer långsam.
– I samhället och på arbetsplatser tar man för givet att människor tänker på tiden på samma sätt, men så är det inte. Vi har olika tempo, men det betyder inte att somliga är lata eller sämre.
Det mesta formas efter klocktid, saker ska ske vid en speciell tidpunkt och i en viss hastighet.
– Det är inte alltid det bästa sättet för alla att arbeta. För vissa personer kan det bli destruktivt. Och vid vissa typer av situationer är det bättre att fokusera på händelsetid, där saker får ta sin tid och där känslan får avgöra när vi är klara.
Att prioritera och välja bort det som inte skapar värde blir viktigt för att vi inte ska känna tidsbrist.
Det är få som har ett oproblematiskt förhållande till tid. Många har för mycket att göra på för kort tid, samtidigt som många olika saker ska göras samtidigt, förklarar Jonas Hjalmar Blom.
Man förväntas vara kreativ och långsiktigt ena stunden och sedan fylla i siffror och svara på inkommande mejl i den andra. Många multitaskar vilket höjer stressnivån och ger sämre resultat.
– Att ge en uppgift obruten uppmärksamhet gör det inte bara lättare att fokusera, utan förändrar upplevelsen av tiden eftersom vi kan vara mer närvarande i det vi gör.

Att multitaska skapar stress och ger sämre resultat. Bild: Stina Stjernkvist/TT
På fritiden har många människor både stora möjligheter och viljan att göra mycket. Utbudet är för stort för vår begränsade tid.
– Att prioritera och välja bort det som inte skapar värde blir viktigt för att vi inte ska känna tidsbrist. Har man ynnesten att välja ska man ta vara på möjligheten att använda sin tid på rätt sätt, säger Jonas Hjalmar Blom.
En svårighet är att både företag och individer värderar tid i pengar. När varje minut får ett ekonomiskt värde tenderar människor att välja jobb före fritid, förklarar Jonas Hjalmar Blom.
– Att istället se det som att pengarna man tjänar är ett sätt att köpa sig tid kan ge ett rikare liv där tiden saktar ner, säger Jonas Hjalmar Blom.
Jonas råd för att få kontroll över tiden
- Prioritera. Tänk igenom vad som är viktigt för dig. Prioritera upp det viktiga i ditt liv och gör mindre av det som inte betyder något för dig.
- Skapa balans mellan aktivitet och vila i vardagen. Återhämtning kan inte bara förläggas till helger och semestern. Skapa utrymme i vardagen för tid med plats för mer närvaro. Då kommer känslan av att tiden saktar ner bli påtaglig.
- Undvik att multitaska. Gör en sak i taget men försök samtidigt sträva efter variation i ett längre perspektiv.
- Försök ha ett längre tidsperspektiv där du inte bara tänker på vad du ska göra idag eller imorgon utan också på nästa månad eller år. Då är det lättare att ringa in vad som är viktigt för dig.
- Anpassa dig efter dygnet och årstidernas växlingar. Många människor mår bra av att varva ner och ha det mörkt omkring sig på kvällarna samt sova mer under vinterhalvåret.
- Inför mobilfri tid och lägg mindre vikt vid dina egna och andras statusuppdateringar. De kan få dig att prioritera det du egentligen inte vill. En bra övning är att tänka att om ingen visste vad du gjorde – vad skulle du då prioritera i ditt liv?
- Sociala medier bidrar till en illusion av att en person kan hinna med hur mycket som helst.
- Lev så långt du kan i ett tempo som passar dig. Det är kanske inte möjligt i alla lägen – men har du ett långsammare tempo i det du gör, så försök att leva efter det.
- Var närvarande i de stunder som är viktiga för dig. Stäng av distraktioner så att du kan notera detaljerna. Att lägga undan sin telefon är ett sätt att uppmärksamma stunden, ett annat är att skriva dagbok eller berätta för någon vad du upplevt.