
Umeå universitet lockar många österbottningar – "Jag trivs bättre på en mindre ort"
Kaspian Levälahti flyttar till Umeå med lätt packning. Det mesta planerar han köpa där efter att ha sett sin lägenhet. Bild: Erika Strand
Kaspian Levälahti är en av många finländare som valt att studera vid Umeå universitet. För honom var bristande kunskaper i finska en av orsakerna.
Sundombon Kaspian Levälahti, 20, har länge haft fyra välfyllda plastlådor med köks- och husgeråd under sängen. De innehåller förhoppningsvis det mest centrala för att komma i gång med ett nytt skede i livet. Framför sig har han tre års fysioterapistudier vid Umeå universitet.
Valet stod mellan att studera i Helsingfors eller i Umeå. Umeå drog det längre strået.
– Jag trivs bättre på en mindre ort än i en storstad.
En annan bidragande orsak var språket.
– Jag är inte så bra finska.
I år inleder 35 435 studerande sina studier vid Umeå universitet. Det är rekordmånga, och universitetet är det tredje största i Sverige.
Umeå universitet har ingen statistik över hur många av nybörjarna som är finländare, men det står ändå klart att finländarna utgör den allra största gruppen av utländska studerande.
Universitetet fick 660 ansökningar från Finland av 384 personer i år. Av dem var 183 förstahandssökande. De allra flesta ansökningarna kom från Vasa, följt av Jakobstad och Korsholm.

Bild: Kati Hiekkanen

Bild: Kati Hiekkanen
Näst flest ansökningar kom från Norge, 189, och tredje mest från Tyskland, 178 ansökningar. Hur många finländare som faktiskt inleder sina studier vid Umeå universitet i höst finns det däremot ingen statistik på.
Men att finländska studerande är uppskattade i Umeå är helt klart.
– Vi ser väldigt positivt på finländska studenter och välkomnar fler till oss. De har med sig sina erfarenheter och kunskaper som berikar miljön, säger Cathrine Norberg, vicerektor med särskilt ansvar för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Umeå universitet.
Mest studerande från Finland
Norberg säger att universitetet alltid haft mest internationella studerande från Finland.
Det är kanske inte så konstigt med tanke på att undervisningsspråket är svenska på många utbildningsprogram.

Cathrine Norberg, vicerektor på Umeå universitet, skulle gärna se ännu fler studerande från Finland. Bild: Pressbild
Hon menar att en annan bidragande orsak är närheten till Finland, och framför allt Österbotten. Och så tror hon att universitetets stora utbud lockar sökande.
– Det finns utbildningar inom princip allting, och så har vi ett samlat campus.
Universitetet har över 150 utbildningsprogram. Nationellt är det störst tryck till läkarprogrammet, juristprogrammet och psykologprogrammet.
Ansökningarna från Finland följer samma mönster. Överlägset flest ansökningar kommer till läkarprogrammet, men även psykologprogrammet och internationella ekonomprogrammet är populära.
De här utbildningarna söker finländarna till
- Läkarprogrammet
- Psykologprogrammet
- Internationella ekonomprogrammet
- Arkitektprogrammet
- Juristprogrammet
- Ekonomie kandidat
- Civilekonomprogrammet
- Socionomprogrammet
- Logopedprogrammet
- Psykolog med inriktning mot idrott
Rivstart i Sverige
Kaspian Levälahtis flyttlass är slimmat. I bilen får han bara plats för plastlådorna och kläder. Resten planerar han skaffa på plats i Umeå.
Lägenheten är fixad, men den har han bara sett på bild.
– Jag får nyckeln samma dag som skolan börjar.
Det krävdes lite tur på vägen för det är hårt tryck på bostäder i Umeå.
– Lägenheten ligger en halv timme från skolan.

Kaspian Levälahti väljer att studera till fysioterapeut i Umeå. Andra alternativet hade varit Helsingfors, men tanken på att bo i en storstad lockade inte. Bild: Erika Strand
Han räknar med en rivstart i Sverige. För att få ett elavtal måste han ha ett personnummer och det kräver i sin tur ett besök på Skatteverket för att bli folkbokförd.
Vad ser du mest fram emot?
– Att bo själv och vara självständig.
Vad tror du om framtiden: Kommer du att flytta tillbaka till Finland?
– Det vet jag inte. Jag tror jag kommer att trivas på båda ställena. Finskan är nog det största problemet. Jag är inte så stark på det.