3.9.2024

Tips: Tänk på det här innan du beger dig ut på vandringsleder i höst

Skrivet av:Elin Olkkola
Skylt

En typisk höstaktivitet är utflykter och vandringar i naturen. Bild: Marcus Lillkvist/Arkiv

Ska du ut på vandringsled i höst? Här kommer några tips på vad man ska tänka på när man beger sig iväg.

När sommarvärmen tar slut och löven blir gula är det många som ger sig ut i naturen på utflykter och vandringsleder. Somliga åker kanske längre vägar för att ta sig an mer krävande vandringsleder, exempelvis "Karhunkierros" i Salla.

Henrik Jern, ansvarig vildmarksguide vid Axxell, ger sina bästa tips för den som känner att utflykter och vandringsleder kallar hösten till ära.

Packa lätt

Vare sig du ska på en kort vandringsled i Österbotten eller någonstans längre bort ska man alltid planera både packning och rutt. Packningen bör vara så lätt som möjlig, eftersom man ofta underskattar hur tungt det kan bli.

– Packningen är A och O, man vill inte ha med sig en klumpig och tung packning då man ska gå genom snår och kullar. Man blir snabbt trött då, säger Jern.

Sedan blir utflykten mycket trevligare ifall man har kartlagt rutten, så att man inte får otrevliga överraskningar.

Camping på hösten

Många tar med sig tält att campa i, ifall det rör sig om en längre sträcka. Jern poängterar att köldnätter kommer med hösten och temperaturen kan falla till noll snabbt. Därför bör man ha varma kläder till natten.

– Ett plus är ifall tältet är vattentätt, man kan även ha ett tarp ovanpå. Sedan behöver du ett varmt liggunderlag för kylan kommer från marken, och givetvis en varm sovsäck.

Många vandringsleder har stugor man kan hyra kring leden, så ifall vädret är kallare är det värt att kanske boka en sådan.

En av de viktigaste utrustningarna att ha med på längre vandringar är stormköket. Glöm inte tändstickor eller bränsle, då blir utflykten mindre rolig. Bild: Malin Bylund

Utekök

En utrustning som man kan ta med till både längre och kortare utflykter är ett stormkök. Enligt Jern ska man alltid kolla utrustningen innan man beger sig iväg, ibland kan något vara sönder eller så har man inte tillräckligt med bränsle, i form av sprit eller gas.

– Någon typ av vindskydd är viktigt för annars kan lågan slockna lätt. Håll också koll på hur torrt det är så att det inte sker en brandolycka.

Tips för att lyckas med mat från stormköket

  • Stormköket bör stå på en stabil yta
  • Kom ihåg att kolla så du har med tillräckligt med bränsle
  • Använd ett vindskydd så att lågan inte släcks
  • Ha vatten nära till hands för att kyla kokkärl eller släcka eventuell eld
  • Stek lite i taget så går det fortare
  • Pröva använda stormköket hemma innan du ger dig av på utflykt
  • Ingrediensen vatten kommer man långt på till många recept
  • Källa: Arla

Finns det några vandringsledsfällor på hösten?

– Vädret kan vara omväxlande. Ha alltid koll på väderleken innan du ger dig iväg, man vill inte hamna i tjock dimma eller en höststorm.

– Sen kan jag tipsa den som är på väg norrut på längre vandringsleder att det är ovanligt torrt i marken, så kolla gärna brandrisken innan ifall ni planerar tända grill eller stormkök.

Beroende på typen av vandringsled är somliga lättare och ibland svårare att navigera sig fram genom. Det rekommenderas att ta med en fysisk karta. Bild: Johanna Granvik

Längre vandringsleder kräver förberedelse

– Miljön och världen runtomkring förändras snabbt om man gör längre vandringar, speciellt på kalfjäll. Ha koll på väderleken, rutten och potentiella övernattningsalternativ.

Vad är ditt viktigaste tips om man ger sig ut på en längre vandring i höst?

– Ha alltid med en karta och gärna en kompass. Många navigerar sig fram med gps som finns i telefonen, men elektronik kan alltid gå sönder. Därför behöver du något fysiskt som en karta, ifall telefonen skulle gå sönder.

– Dessutom kan hösten föra med sig dimma och stormar så en kompass som ger riktning kan också vara viktig.

Enligt Jern är det också viktigt att alltid meddela sina planer åt någon annan. När går du, när beräknas du vara tillbaka, vilken rutt tar du? Ifall något skulle hända har därför utomstående information om hur du rört dig.

– I allmänhet så är det bara att ge dig ut i naturen, det är nog sällan det händer någon olycka.

Populär vandringsleder i Österbotten

  • Bodvattnet runt: 4 kilometer
  • Björkö-Panike vandringsled: 7 kilometer tur-retur
  • Petsmo vandringsled: 0,6–12,5 kilometer
  • Iskmo-Jungsunds vandringsled: 1,8 upp till 12 kilometer
  • Kunileden: 6,4 eller 7,9 kilometer, hela leden runt 12,5 kilometer
  • Lillkyro-Storkyro-Laihelaleden: Omfattar cirka 130 kilometer märkta leder
  • Molnträskets frilufts- och rekreationsområde: 3 kilometer
  • Kajane vandringsled: 3 kilomer
  • Bergö vandringsled: 3,5 eller 8 kilometer
  • Kinnkangleden: 2 eller 5 kilometer

 

 

Läs fler nyheter