
Studier, vänskap och ekonomi – fyra studerande berättar om sin vardag
Viveca Hansson från Esbo, Julia Groop från Närpes, Julia Byholm från Åland och Antonia Widd från Vörå studerar olika ämnen vid Åbo Akademi i Vasa. Bild: Jonny Huggare Smeds
Att börja studera innebär mer än att välja rätt utbildning, det handlar också om att finna sin plats i en ny vardag. Fyra studerande vid Åbo Akademi i Vasa delar sina erfarenheter av studielivets möjligheter och utmaningar.
För förstaårsstuderande Julia Groop var valet att studera småbarnspedagogik på Åbo Akademi naturligt.
– Jag jobbade på dagis en sommar och tyckte det var kul. I lågstadiet och högstadiet hade jag tänkt följa i mammas fotspår och bli sjukskötare men när vi diskuterade insåg jag att det är barn jag ska jobba med.
Groop flyttade för första gången hemifrån i höstas. Det är en helt annan sak att bo själv än med familjen, säger hon.
– Jag har haft lite svårt att anpassa mig, men jag klarar det bra och kan alltid pendla hem till Närpes.
Antonia Widd läser specialpedagogik för andra året. Hon ville kombinera sitt intresse för inlärningssvårigheter och att arbeta med människor.
– Det känns som att jag är på rätt plats även om jag inte till hundra procent vet om jag kommer jobba som speciallärare. Men det jag lär mig här kan jag tillämpa på många olika sätt.

Antonia Widd växte upp i Vörå. Hon studerar specialpedagogik på Åbo Akademi för andra året. – Det är skönt att stå på egna ben, men det är mycket nytt att lära sig. Bild: Jonny Huggare Smeds
Fjärdeårsstuderande Viveca Hansson från Esbo och Julia Byholm från Åland studerar socialvetenskaper på magisternivå. Hansson har utvecklingspsykologi som huvudämne. Hennes intresse för det mentala välmåendet väcktes redan i gymnasiet. Hon är också utbildad fysioterapeut.
Hansson vill hjälpa människor och troligen jobba med unga som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar eller barn som haft det svårt hemma. Hon har sommarjobbat på en barnskyddsenhet, vilket gav värdefull erfarenhet.

Förstaårsstuderande Julia Groop valde småbarnspedagogik efter att ha jobbat på dagis. Julia Byholm, som alltid varit intresserad av mänskliga rättigheter, studerar socialvetenskaper på magisternivå. Bild: Jonny Huggare Smeds
Julia Byholm har alltid varit intresserad av sociala rättigheter och valde därför socialpolitik som huvudämne. Flytten till Vasa kändes självklar; här finns släkt och hennes sambo.
– Jag ville flytta till Vasa. Det är ett trevligt ställe. Att pendla hem till föräldrarna på Åland är inte lika enkelt men jag får mycket hjälp av sambon och hans familj i Närpes, säger hon.
Med jämna mellanrum funderar Byholm på om hon valt rätt utbildning eller om det finns något hon kunde vara mer intresserad av.
– Men det känns ändå tryggt att fortsätta studera och jag kan läsa olika kurser och kombinera studierna med ämnen som jag är intresserad av. Studiehandledning som biämne har jag tagit och under magistern har jag läst folkrätt via Åbo Akademi i Åbo.
Hansson har kompisar som har bytt utbildning. En del av ens studier får man till godo, beroende på vilka ämnen man byter emellan. Trots att utbildningen är intressant kan tanken på alternativ dyka upp.
– Jag skulle inte säga att jag valt fel linje. Jag har träffat en hel del likasinnade människor, men hur mycket jag vill arbeta med det här i framtiden vet jag inte, säger Hansson.

Klockan nio på kvällen hittar man Viveca Hansson i butikshyllorna. Hennes knep för att överleva med begränsad ekonomi är att köpa mat på rea och frysa in den. Bild: Jonny Huggare Smeds
Studietiden innebär ofta en begränsad ekonomi. Hansson har redan använt upp studiestödet från Kela och förlitar sig nu på studielån och sparande.
– Jag har aldrig jobbat under studierna. Mitt knep är att köpa all mat på sextio procents rabatt och frysa in det. Innan jag började studera jobbade jag och så var jag i militären och sparade det jag fick, säger Hansson.
Widd arbetar extra på ett kafé men säger att hennes roll som vice ordförande i ämnesföreningen Spirre tar mycket tid. Groop funderar på att börja jobba vid sidan om studierna längre fram.

Föreningslivet spelar en stor roll i studiekulturen men det handlar inte bara om fester. Studentföreningarna vill också ordna alkoholfria evenemang och sitzar har alkoholfria alternativ, säger Antonia Widd. Bild: Jonny Huggare Smeds
En annan utmaning är att hitta sin plats socialt, något som kan kännas överväldigande i början av studierna.
– Det gör jättestor skillnad om man är aktiv under gulisveckan. Allt är riktat till gulisarna för att de ska lära känna varandra. Sedan handlar det om att våga ta kontakt, säger Widd.
Det är oftast på studieevenemang som man bildar sina vänskapsgrupper, säger Byholm.
– Jag upplever att jag skapat min vänskapsgrupp i början och då behöver man sedan inte vara med på alla evenemang eftersom man har ett gäng att umgås med.
Groop, som studerar första året och är aktiv i studentföreningen Stubi, har försökt gå på de evenemang som ordnas.
– För mig har det varit en stor utmaning eftersom jag är lite folkskygg, om man säger så. Jag har verkligen försökt utmana mig själv att gå på evenemang så enligt mig har jag deltagit i många evenemang.

Viveca Hansson och Julia Byholm reflekterar ibland över sitt utbildningsval, men ser också att framtiden rymmer många möjligheter. Bild: Jonny Huggare Smeds
Många kan känna igen sig i Groops tankar, säger Byholm.
– Det är ganska jobbigt om man har 'fomo' (fear of missing out) och det är mycket som händer, man inte får biljett eller bara inte orkar delta.
Föreningslivet är en viktig del av studiekulturen. Widd, som är vice ordförande i studentföreningen Spirre, och Hansson, som är ordförande i Studentkören Pedavoces, vill slå hål på en seglivad myt.
– Många tror att studentföreningar bara ordnar fester och sitzar med alkohol. Från styrelsernas sida vill vi ordna fler alkoholfria evenemang men de brukar inte få lika många deltagare, säger Widd.
Man måste inte heller dricka alkohol på sitzarna, säger Byholm. Det finns evenemang för alla, säger Hansson.
– Om man tycker om sport finns det till exempel ÅAU sports och tycker man om musik kan man gå med i Rockföreningen eller Pedavoces. Flera föreningar ordnar spelkvällar. Katharsis brukar ordna mörkerlekar och FSLF har pidro-turnering.