
Sofia sommarjobbar på Aftonbladet
Sofia Klåvus från Närpes sommarjobbar på Aftonbladet i Stockholm. Som breaking news-reporter ligger fokus på att vara först i Sverige.
Sofia Klåvus inledde sommaren som sommarreporter på Sydin och avslutar den på Aftonbladet. Nu jobbar hon på deras Stockholmskontor fram till slutet av augusti.
– Det var en kompis mamma som uppmanade mig att söka, när Aftonbladet sökte sommarvikarier. Men kontakter bidrog säkert till att jag fick jobbet.
– Jag trodde absolut inte att jag skulle få jobbet.
Men jobbet fick hon.
I och med det flyttade Sofia till Stockholm för ett par månader och får nu lära sig journalistik ur ett nytt perspektiv.
– Aftonbladet är Sveriges största tidning och vill därför vara först med nyheterna. Tempot är högt och vi jobbar i skift. Skiften är tio timmar långa, så jag kan exempelvis jobba från klockan 10 till klockan 20.30.
Reportrarna jobbar fem dagar i sträck och är därefter lediga fyra dagar. Men det kan snabbt ändras beroende på vad som sker i världen.
– Efter attentatet på Trump skickades en reporter till USA samma natt. Flera som hade ledigt kallades även in till kontoret, för att vi så heltäckande som möjligt skulle kunna rapportera om händelsen.
Sofia Klåvus
sommarjobbar på Aftonbladet
Stora kontraster
Att jobba i Stockholm som reporter skiljer sig ganska mycket från jobbet i Närpes.
– Eftersom Aftonbladet är en rikstidning kan vi inte träffa alla intervjuobjekt, största delen av intervjuerna sker därför via telefon. Jag tycker det är lite synd, jag anser att artiklarna blir mer levande när man träffas ansikte mot ansikte.
På Aftonbladet är Sofia breaking news-reporter. Det är alltså hon, bland andra, som ska rapportera det som sker "just nu".
– Jag sökte egentligen jobb som nöjesreporter eftersom jag är väldigt intresserad av musik och teater. I stället fick jag den här rollen, men jag trivs jättebra. Vi har bra stämning på redaktionen.
Högt tempo på redaktionen
För breaking news-reportern är det viktigt att snabbt kunna sammanfatta det som händer.
– Jag har fått kommentarer som "mer känsla" och "älskar kort" av chefen på avdelningen. Kort och gripande ska reportagen vara. Och så ska vi förstås vara först i Sverige med att rapportera nyheten.
Sofia berättar att någon på kontoret kan ropa till när något har hänt. I sådana situationer måste någon snabbt ta tag i ämnet och skriva om det.
– Vi jobbar alla runt ett gemensamt bord och håller på det viset koll på att vi inte i misstag skriver om samma sak. Konversationen rullar ganska aktivt på med tips och information om det som händer.
Vad har du lärt dig?
– Hur man får tag på senaste nytt. Jag är inte i snabbaste laget ännu, men jag lär mig mycket av att jobba med de snabbaste journalisterna i Sverige.
Studierna fortsätter
Att sommarjobba utomlands kan kännas skrämmande. Det är mycket som ska fixas innan. Eller är det?
– Jag tycker processen har varit enkel. Jag ringde till Skatteverket och pratade med dem. Utöver det kommer jag inte på något speciellt som jag var tvungen att fixa.
Det är väldigt låg tröskel till att jobba i ett annat EU-land, man behöver exempelvis inte skaffa något arbetstillstånd.
Att hitta boende var inget problem för Sofia eftersom hennes pappa har en lägenhet i Stockholm där hon får bo.
Sofia studerar pedagogik med rektorsbehörighet samt media och kommunikation. I framtiden satsar hon förmodligen på journalistiken.
I maj publicerade Studiestödet en artikel som Sofia Klåvus skrivit för Vasabladet. Läs den här:
Elmer, 20, gjorde spelet "The Stalked" – har streamats av miljoner människor