2.5.2025

Riksdagen gav grönt ljus för mobilförbud – så här förändras skolvardagen i höst

Skrivet av:Sofia Aurdal
rmob1

Mobiltelefoner och andra digitala apparater får fortfarande användas i undervisningssyfte under lektionerna. Arkivbild. Bild: Jonas Brunnström

Från och med augusti gäller nya regler för mobiltelefoners och andra digitala apparaters vara och icke vara i landets grundskolor. Vi listar fem centrala punkter om lagändringen.

Efter en lång diskussion står det nu klart. Från och med i höst hör inte längre mobiltelefoner, smartklockor, hörlurar och andra digitala apparater hemma i grundskolornas klassrum om de inte används i undervisningssyfte.

Det slår den lagändring fast som riksdagen klubbade igenom på tisdagskvällen. Den ska ännu stadfästas av presidenten.

Ändringen träder i kraft redan den 1 augusti och nu gäller det för skolorna runt om i landet att göra sig redo för de nya bestämmelserna. Utbildningsstyrelsen har uppdaterat sina anvisningar, och kommer inom kort också att informera landets grundskolor mera i detalj om de nya bestämmelserna.

Så hur kan då det nya mobilförbudet se ut i praktiken? Vi har samlat svaren på fem centrala frågor.

Är mobiltelefoner förbjudna hela skoldagen?

Lagändringen slår endast fast att mobiltelefoner och andra digitala apparater inte är tillåtna under lektionstid, dock med vissa undantag.

Den förbjuder inte entydigt telefonanvändning på raster och lunchpauser, men den gör det möjligt för skolorna att själva införa bestämmelser av det slaget. Detta har enligt Utbildningsstyrelsens jurist och enhetschef Laura Francke inte varit möjligt hittills.

Utbildningsstyrelsens rekommendation till skolorna är att de ska införa begränsningar eller förbud mot mobiltelefoner även under rasterna, och ett förbud mot apparaterna under lunchpauserna. Detsamma har undervisningsminister Anders Adlercreutz (SFP) talat för.

Men även om skolorna beslutar att gå in för de striktaste möjliga reglerna, måste varje elev ha möjlighet att vid behov kunna använda sin telefon. Det kan gälla exempelvis om en elev blir sjuk under dagen och därför ber läraren att få ringa till sin vårdnadshavare.

Elever har också alltid rätt att ringa nödnumret, även utan skolpersonalens tillåtelse.

Utbildningsstyrelsens jurist Laura Francke och andra experter vid myndigheten informerade medier om lagändringen på onsdagen. Arkivbild. Bild: Sofia Aurdal

När kan det vara tillåtet att använda telefonen under lektionerna?

Under lagberedningen diskuterades alternativet att införa ett totalförbud mot mobiltelefoner i skolorna, men något sådant handlar det nu inte om.

Digitala apparater är ett faktum i dagens värld, och därmed är det också enligt Utbildningsstyrelsen viktigt att minnas att barnen har rätt att lära sig använda ny teknologi. Om en lärare anser att telefoner, pekplattor eller andra apparater är till fördel så kan de därför användas i undervisningssyfte.

Dessutom kan barn som av hälsoskäl behöver sin telefon få tillstånd att använda den under lektionerna. Det kan handla exempelvis om elever med diabetes som behöver hålla koll på sitt blodsocker eller elever med funktionsvariationer som behöver telefonen för sin kommunikation.

Varför behövs nya, separata ordningsregler?

Utöver att lagen slår fast nya, nationella bestämmelser så förpliktar den också skolorna att skapa ordningsregler för telefonanvändningen.

Reglerna ska skapas i samarbete mellan skolan, eleverna och deras vårdnadshavare.

I dem ska det finnas nedtecknat var telefonen ska förvaras under lektionstid, vilka bestämmelser som gäller för raster och lunchpauser och var telefonen ska förvaras ifall den inte får användas heller utanför lektionstid.

Ett alternativ för skolorna är att ta till så kallade telefonparkeringar, där alla elever ska lämna sina apparater. Tidigare har skolorna enbart kunnat rekommendera att eleverna placerar sina telefoner vid sådana gemensamma uppsamlingsplatser.

Rekommendationer för skärmtid

  • Finland har i nuläget inga nationella rekommendationer för barn och ungas skärmtid, men sådana är under arbete.
  • Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Utbildningsstyrelsen leder arbetet.
  • Rekommendationerna riktade till småbarn väntas bli klara i år och implementeringen av dem startar nästa år.
  • Rekommendationerna riktade till unga väntas bli klara under 2026.

 

Vilka skolor gäller bestämmelserna?

Lagändringen gäller grundskolorna, men omfattar inte andra stadiets utbildare.

För gymnasier och yrkesskolor gäller därmed samma regler som hittills. Utbildningsanordnarna kan i sina ordningsregler slå fast exempelvis att störande mobilanvändning under lektioner är förbjuden och att telefoner ska förvaras med ljudet avstängt i väskan.

Användning under rasterna kan begränsas, men på andra stadiet är det enligt Utbildningsstyrelsen inte möjligt att helt förbjuda studerande från att använda sina telefoner mellan lektionerna.

Vad är tanken med lagändringen?

– Vi har försatt oss i en situation där det ofta inte finns utrymme och ro för inlärning och social samvaro i skolan. Ofta tar mobiltelefonerna en för stor del av uppmärksamheten, sade undervisningsminister Adlercreutz i vår intervju då lagberedningen inleddes.

Just ro för inlärning och förbättrad koncentration lyfts inte sällan fram i motiveringar för varför lagen behövs.

Också från fältet har striktare bestämmelser efterfrågats. En undersökning som Finlands svenska lärarförbund gjorde hösten 2023 bland sina medlemmar visade att en majoritet, 64 procent, av lärarna talade för att det behövs en lag som skärper mobilreglerna i skolan. Över 90 procent av de svarande trodde att det skulle ha positiv effekt på elevernas koncentration och lärande.

Dessutom talar Utbildningsstyrelsen för att de bestämmelser och förbud som skolor själva kan välja att ta till under raster och lunchpauser kan leda till ökad social samvaro bland eleverna, mer rörelse under raster och främja goda måltidsvanor.

Läs fler nyheter