13.3.2025

Placeringsproffs ger sina bästa spartips: "Våga ta första steget"

Skrivet av:Emma Anttila
placering1

Sven-Eric "Svenne" Holmström jobbar som placeringsutbildare och ger sina bästa tips till de som vill börja placera sina pengar. Bild: Emma Anttila

Finlands aktiesparares nya ordförande Svenne Holmström ger sina bästa placeringstips och avslöjar de vanligaste misstagen och missuppfattningarna som finns om att placera pengar.

Finlands aktiesparares nya ordförande Sven-Eric "Svenne" Holmström jobbar som placeringsutbildare sedan 2017 och har en över 20 års erfarenhet i finansbranschen. Han har redan hunnit föreläsa åt över 10 000 personer sedan han startade sitt eget företag “Ghost Investor". I lördags besökte han Jakobstad för att hålla kurs.

Vad har du för råd till de som vill börja placera sina pengar?

– Man ska ta första stegat, bara börja någonstans, en fond eller en aktie. Sedan att ha systematiken i det, plöja in pengar månatligen.

Att spara i fonder är enligt Holmström en bra start för nybörjare. Men han säger även att man helst ska våga satsa på aktiefonder. Till exempel kan man börja med indexfonder som är ganska förmånliga. Att tänka geografiskt och att ha fonder med bolag från olika ställen i världen är en bra början.

– Fyra till fem fonder är bra. Fem är bättre, sex kanske blir för många. Gärna i många olika marknader.

Hur man praktiskt gör är väldigt enkelt.

– Väl inne i nätbanken går man in på spara-sidorna och trycker på "börja månadsspara", väljer dina fonder, vilken summa och vilken dag det ska dras från kontot. Det enda du behöver se till är att det finns pengar på kontot.

Hur mycket pengar man ska lägga per månad är olika beroende på vad man har för målsättningar.

– Tio procent av nettoinkomsten är alltid bra, tjänar du 2000 så 200 euro. Det är en riktigt bra summa. Men det finns inget som säger att man inte skulle kunna spara hälften av inkomsten. Allt beror på den egna situationen och vad man har för målsättningar.

Holmström har under sina år som placeringsutbildare talat för över 10 000 personer. Bild: Emma Anttila

För den som vill börja spara via aktier finns två bra strategier för att komma igång: kvalitets- och värdestrategi. Om man väljer att ha en kvalitetsstrategi försöker man välja så bra bolag som möjligt. Har man en värdestrategi försöker man hitta så förmånliga bolag som möjligt.

– För en nybörjare är det bäst att börja med en kvalitetsstrategi. Att välja bolag du upplever är så stabila och bra som möjligt. De måste inte vara stora, vi har jättemånga fina bolag på vår egen börs här hemma.

När man ska välja de specifika bolagen ska man först och främst välja de som är lönsamma.

– En annan bra utgångspunkt för nybörjare är att bolaget betalar dividend, inte hur mycket, men att.

Att ha ett 20-tal olika bolag i sju till åtta olika branscher är en bra utgångspunkt.

– Jag tycker om diversifiering. Det finns de som tycker om att koncentrera portföljen, men gör du det måste du vara beredd på att ha högre risktagningsvillighet och att du vågar följa med lite mera. Har man ett fåtal bolag kan enskilda misstag bli rätt dyra.

Den ekonomiska fördelningen mellan bolagen ska också vara någorlunda jämn. Han rekommenderar att ha någonstans mellan två och tio procent av portföljförmögenheten i varje bolag.

– Jag brukar ha som tumregel att inte ha mera än tio procent av pengarna i ett och samma bolag. Men gärna ändå så att alla bolag gör någon nytta.

Hur aktiv man behöver vara i att kolla börsen är väldigt olika beroende på vad man har för strategi och om man sparar i aktier eller i fonder. Sparar du i fonder behöver du vara mindre aktiv.

– Det blir aldrig stora förluster på enskilda innehav. En fond kan gå dåligt, men har du sparat samma summa i 20 års tid, när skulle du ha behövt kolla fonden? Ingen gång. Fast den amerikanska presidenten nu håller på och gycklar så kommer det att visas som en liten grop i allting. Ingen kommer kunna säga att det var där det vände.

Vad säger du till dem som är rädda för placering nu med tanke på världsläget?

– Man ska inte vara rädd. Det är alltid osäkert på marknaden, det är alltid någonting som händer. Men gång på gång visar marknaden sin styrka och kommer till nya höjder. Har du en väldiversifierad portfölj, att du har de där 20 bolagen och följer med då och då, har du inga problem.

En stor missuppfattning med att placera är enligt Holmström att det bara skulle vara för de rika. Bild: Emma Anttila

Att ta risker är en del av att placera pengar, någonting man bara måste göra, konstaterar Holmström. Han jämför det med om man vill gå in i ett parförhållande, någon måste ta initiativet och fråga chans, annars händer inget.

– På samma sätt som på dejtingmarknaden är det på aktiemarknaden och placering överhuvudtaget: våga ta första steget.

Vad är de största missuppfattningarna om placering?

– Att det bara är för de rika och att det är svårt.

Han anser att många argument som görs för att inte placera är halvsanningar.

– Det är sant att det behövs pengar för att placera, men är tio euro en överkomlig summa?

– Vad är svårt med att det går samma summa från banken varje månad? Det är samma som vederlagen från bostaden.

Vad är det största misstaget folk för då det kommer till sparande?

– Folk brukar sluta spara när börsen går ner.

Orsaken till detta säger han beror på att vi människor är samlare och avskyr känslan av förlust.

– De här fluktuationerna hör till, ha inte stress då utan tänk hellre "Nu har jag fyra eller fem fonder och om allt går dåligt, är det inte då hela marknaden som på riktigt är billig? Är det är inte då man borde satsa lite hårdare?"

Han säger också att det misstaget han gjort i sina dagar är att vara för het på gröten och sålt bort aktier i stress.

– Det är bättre att lurpassa, sitta på händerna och göra så lite som möjligt.

Läs fler nyheter