24.1.2025

Nya uppgifter: Pojkar i svenskspråkiga skolor är sämre på modersmål

Skrivet av:VBL-ÖT
elever

Det finns stora skillnader i hur bra kunskaper elever har i modersmål. Arkivbild. Bild: Jenny Björklund

När det gäller kunskaper i modersmål och litteratur halkar svenskspråkiga pojkar efter flickorna och de finskspråkiga jämnåriga.

Sjätteklassarna i Finland är bra på matematik. Det visar en nationell utvärdering.

En tredjedel av eleverna har minst goda kunskaper i matematik. Men bara 16 procent har goda kunskaper i modersmål och litteratur.

Elevernas kunskapsnivå var likadan i olika delar av Finland. I matematik var kunskaperna bland elever i finsk- och svenskspråkiga skolor i genomsnitt lika bra. Även flickors och pojkars kunskaper låg på samma nivå. Pojkarna litade ändå mer på sina egna kunskaper än flickorna.

Modersmålskunskaper varierar

I modersmål och litteratur var skillnaderna stora. Bland flickorna i finskspråkiga skolor var kunskaperna klart bättre än bland andra elever. Flickor i svenskspråkiga skolor och pojkar i finskspråkiga skolor nådde i genomsnitt en ganska hög nivå.

De svagaste kunskaperna visade pojkar i svenskspråkiga skolor och elever som studerade finska eller svenska som andra språk. De här elevernas poäng låg på samma nivå.

"Skillnaden mellan finsk- och svenskspråkiga skolor hade ökat oroväckande" står det i rapporten angående modersmål och litteratur.

I rapporten anges några olika anledningar till detta. Eleverna i de svenskspråkiga skolorna lever i olika språkmiljöer i sin vardag och deras möjligheter att använda svenska utanför skolan kan variera. Dessutom har modersmålslärarna i svenskspråkiga skolor kortare erfarenhet av yrket i medeltal.

Ett av förslagen hur man ska råda bot på ojämlikheten är att satsa på läsning. De svenskspråkiga skolorna behöver satsa mer på läsning, eftersom det hjälper till att utveckla kunskaperna.

Nya kriterier för betyg

I samband med utvärderingen användes de nya kriterierna för läsårsbedömningen för sjätteklassare. Lärarna gav våren 2024 för första gången betygsvitsord enligt de här kriterierna.

De vitsord som lärarna hade gett i matematik motsvarade kunskaperna och 33 procent av eleverna nådde minst vitsordet 8, alltså goda kunskaper.

I modersmål nådde bara 16 procent av eleverna nivån för goda kunskaper. Men ändå hade lärarna gett 81 procent av flickorna och 58 procent av pojkarna vitsorden 8, 9 eller 10 på betyget.

Utvärderingen gjordes av Nationella centret för utbildningsutvärdering (NCU) våren 2024. I det nationella urvalet ingick cirka 8 500 sjätteklassare. Av dem gick 13 procent i svenskspråkiga skolor.

Läs fler nyheter