27.1.2025

Nya sommelierer ska ge Österbottens restauranger ett lyft

Skrivet av:Christine Smedberg
Sommelier1

Dags för vinprovning. Totalt kommer man att prova på omkring tjugo olika viner den första dagen, berättar utbildaren Love Åkerberg som här häller upp i glasen. Bild: Christine Smedberg

Det är länge sedan det utbildats sommelierer på svenska i Vasa. Nu ska en ny, unik utbildning ge nya dryckesexperter till Österbottens restauranger.

Initiativet kom från restaurangfältet: det behövs fler utbildade sommelierer i Vasatrakten. Matkulturen har nått nya höjder under de senaste åren, och med experter som kan rekommendera rätt drycker till måltiderna hoppas man ge kunderna en ännu bättre helhetsupplevelse.

I november 2024 startade därför en ny utbildning på Yrkesakademin i Österbotten, i samarbete med Edunova och Vinkällan i Sverige, och i december i år får ett gäng nya österbottniska sommelierer sina diplom.

– Det är nog närmare tjugo år sedan det ordnades något liknande på svenska i Vasa. Så detta är nog unikt på många sätt, säger Johanna Ilvoranta, yrkeslärare inom restaurang och catering på Yrkesakademin.

Hon är själv en av de sjutton personer som nu påbörjat utbildningen. Kunskapen kommer hon sedan att förmedla vidare till sina egna studerande.

– En duktig sommelier kan öka vinförsäljningen ganska rejält på en restaurang. Vi har i nuläget ett jättebra utbud av mat och duktiga kockar här i Vasa. Så att nu också lyfta fram den här dryckessidan blir ett bra komplement till det. Behovet finns helt klart.

"Har saknats i Vasa"

Utbildningen är uppbyggd i två steg. Det första steget genomförs i huvudsak digitalt genom självstudier, och kompletteras med två närstudietillfällen i Vasa i januari och februari. Den första gemensamma träffen hölls den här veckan och deltagarna fick då en chans att bekanta sig närmare med varandra. Många är verksamma i restaurangbranschen, medan några presenterar sig som stora mat- och vinentusiaster som helt enkelt vill lära sig mera.

Robert Ekman, krögare på Strampen i Vasa och den som först kom med initiativet att starta sommelierutbildningen, ser fram emot dagen:

– Jag är jätteglad att det faktiskt blev av. Det här är något som vi länge saknat här i Vasa och som jag själv funderat mycket på. Det är bra att vi nu få fler utbildade sommelierer till restaurangerna.

Robert Ekman, krögare på Strampen, är en av dem som nu går den ettåriga utbildningen till sommelier. "Det här är något vi länge saknat i Vasa", säger han. Till höger om honom sitter Caroline Ekman och Jerry Lindqvist. Bild: Christine Smedberg

Han säger att många kunder i dag har ett stort intresse för viner – därför ger det också ett mervärde att man kan berätta mera om det som finns på restaurangens vinlista.

– Jag har själv varit i branschen i trettio år och druckit mycket vin och ätit mycket mat, men just all den här informationen om viner har inte riktigt fastnat. Så nu är det roligt att få lära sig något nytt, det ger en extra kick.

Studerar på distans

Det första närstudietillfället leddes av Love Åkerberg som är studierektor och utbildare på Vinkällan. Han och hans kollegor är vana vid att resa runt och hålla i olika utbildningstillfällen, vanligtvis i Sverige och Danmark.

– Det är kul att få vara den första av oss här nu, vi har länge varit taggade på att få komma hit, säger han.

Åkerberg berättar att det var under coronapandemin som man på Vinkällan kom igång på allvar med att ta fram mera digitalt utbildningsmaterial – vilket blev uppskattat. Detta har man nu byggt vidare på. Eleverna kan plugga hemma om bland annat vindistrikt och druvsorter, medan Åkerberg och hans kollegor finns tillgängliga och kan svara på eventuella frågor.

Under närstudieträffarna får deltagarna sedan tillämpa det de lärt sig på egen hand i praktiken.

– I dag kommer vi bland annat att prova på ungefär tjugo olika viner och diskutera, och jag kommer att prata lite om hur man provar viner. De har också chans att ställa frågor direkt till mig kring sådant som de undrar över. Nästa gång gruppen ses kommer de, förutom vin, också att få prova på en del sprit och lite öl.

Under utbildningens andra steg, som inleds i april och pågår fram till december, blir det fler lärarledda träffar.

– Då börjar vi vara på en sådan nivå att det är svårt att bara plugga hemma. Dessutom handlar ju en sommelierutbildning i grunden om att kommunicera om dryckerna, och då känner vi att det är viktigt att ses live.

Förstärker helhetsupplevelsen

Vad vinner då restauranger på att ha utbildade sommelierer? Framför allt nöjdare kunder som gärna kommer tillbaka, säger Love Åkerberg.

– Jag ser ofta restauranger som har väldigt utarbetade matmenyer och jätteduktiga kockar, men som kanske inte satsar lika mycket på dryckerna. Många kunder vill ju dock ha vin till maten när de går ut, och en riktigt bra vinrekommendation – som håller samma höga nivå som maten – kan göra jättemycket för helhetsupplevelsen.

– Man behöver inte välja det dyraste på listan för att få ett bra vin och det är där sommelieren kan hjälpa att hitta rätt.

Kommer restauranglivet i Vasa att få ytterligare ett lyft nu?

– Det tror jag absolut! Vasaborna ska nog passa på att gå ut på restaurang efter i dag för man kommer nog att märka en skillnad här och var redan nu – man behöver ju inte vara färdigt utbildad sommelier för att bli duktigare på sitt jobb.

Läs fler nyheter