Lärare efter unik examen i Vasa: "Alla städer har inte 16 sommelierer – utnyttja dem"
Erik Plöen Casterud, Jerry Lindqvist, Oliver Back, Rebecca Roos, Love Åkerberg och Johanna Ilvoranta firade sexton nya sommelierer i Vasa på tisdagen. Bild: Cecilia Holmström
Det är 20 år sedan sommelierer senast utbildades i Österbotten – men nu har en grupp på 16 fått examen. Det kommer att märkas i restaurangerna, tror både lärare och nya sommelierer.
Sexton diplom i guldram, svarta förkläden med namnbrodyr och varsin guldnål. Och så ska det skålas förstås. Många detaljer ska förberedas inför diplomutdelningen när Österbottens första grupp av sommelierer ska utexamineras på tjugo år. Det här är en utbildning som har efterfrågats av arbetslivet – och bland deltagarna finns representanter för många restauranger.
– Initiativet kom från lokalt håll. Man vill skapa en kulinarisk destination och jobba mer kreativt med mat och dryck, säger Erik Plöen Casterud, rektor på svenska Vinkällan som ordnat kursen i samarbete med Edunova, som ägs av Söfuk.
Tror att restauranggäster märker skillnad
Studierektorn Love Åkerberg tror att restauranggäster kommer att märka skillnad när de går ut i Vasa framöver. Det kan till exempel synas i hurdana viner som finns på restaurangernas vinlistor.
– Jag tror att många kan få en trevligare restaurangupplevelse – och kommer att tänka "oj, så gott vin"!

Love Åkerberg och Erik Plöen Casterud har utbildat sommelierer runt om i Norden. I Österbotten ordnades en utbildning senast för tjugo år sedan. Bild: Cecilia Holmström
Många av de nya sommeliererna jobbar redan i restaurangbranschen – andra vill lära sig mer.
– Det är ganska unikt för Norden. På kurser i Frankrike och Italien är alla redan i branschen. I Norden finns alltid människor som vill lära sig mer av eget intresse. De kanske vill resa och uppleva, vill starta import eller vinprovning, säger Erik Plöen Casterud.
De hoppas att de nya sommeliererna delar med sig av sin kunskap, "på ett ödmjukt sätt", på restaurangerna framöver.
– Jag hoppas att Vasaborna vågar använda sig av personalen. Be om vägledning – det är deras yrkesroll. Utnyttja att ni har 16 sommelierer. Det har inte alla städer, säger Love Åkerberg.
Sista proven kvällen innan
På tisdagen fick de dela ut diplom och förkläden. Kvällen innan var stämningen inte lika avslappnad. Då var det sluttent med skriftliga prov och olika blindprovningar av viner, sprit och defekter. Jättesvårt, konstaterar deltagarna.
– Jag hade inte riktigt förväntat mig den här detaljnivån i allt från franska byar till lagstiftning och druvor, säger Oliver Back som jobbar på Strampen.

En guldnål, ett förkläde med namnbrodyr och ett diplom. De nya sommeliererna fick fina utmärkelser. Bild: Cecilia Holmström
Jerry Lindqvist har jobbat i restaurangbranschen tidigare men gick nu utbildningen av eget intresse, nyfiken på vad han kan skapa. Han uppskattade bredden i innehållet.
– Det handlade inte bara om vin utan också om historia och geografi – som en liten odyssé, säger Lindqvist.
Johanna Ilvoranta, nybliven sommelier men också lärare inom restaurang och catering vid Yrkesakademin i Österbotten, är inne på samma linje.
– Geografi, biologi, språk... Vilket jättepaket med kunskap kring en vindruva. Men för en sommelier är branschen också bred. Man kan till exempel skriva om viner, importera eller jobba på restaurang, säger Ilvoranta.
De betonar att det alltid behövs utbildat folk inom restaurangbranschen.
– Det finns redan mycket bra mat i Österbotten. Nu är det väldigt positivt att också dryckerna följer med in på Vasas matkarta, säger Ilvoranta.
Rebecca Roos är kock.
– Också kockar behöver mer kunskap om drycker och hur man kombinerar mat och vin, säger hon.
Men hur blir era egna Alkobesök framöver?
– Dyrare, säger Jerry Lindqvist och ler.
– Intressantare. Svårare och mer tidskrävande, säger Johanna Ilvoranta.
De har haft ett drygt år på sig att bygga en bra gemenskap i gruppen – och har nu ett stort nätverk med andra intresserade vinkännare.
– Jag hoppas verkligen att det inte går tjugo år förrän nästa kurs ordnas, säger Johanna Ilvoranta.