
Kyrkomötet röstade ner biskoparnas förslag – ingen ny äktenskapssyn inom lutherska kyrkan
Biskoparnas förslag godkändes inte under kyrkomötet. Bild från kyrkomötet i fjol. Bild: Aarne Ormio
Det blev en majoritet för biskoparnas förslag om två parallella äktenskapssyner inom den lutherska kyrkan i Finland. Men det saknades trots allt en hel del röster för att den gamla linjen skulle rubbas.
I ett förslag till kyrkomötet som gjordes i maj 2024 föreslog biskoparna att en bestämmelse om parallella äktenskapssyner skulle läggas till i kyrkoordningen.
Ur ena synsättet skulle äktenskap ses som en förening mellan två personer, i den andra som en förening mellan en man och en kvinna.
En präst skulle enligt biskopsmötets förslag få viga eller välsigna ett samkönat par, en också har rätten att avstå. Rätten för samkönade par att få en kyrklig vigsel skulle ha fastställts som församlingens skyldighet, där kyrkoherden skulle ha ansvarat för att säkerställa detta.
Lagutskottet som behandlade biskoparnas förslag föreslog att godkänna förslaget med den ändringen att samvetsfriheten även skulle utökas till kantorer.
En livlig diskussion uppstod under ärendets första behandling. Flera olika förkastnings- och ändringsförslag kom upp, och efter omröstningar godkändets lagutskottets betänkande.
Ledamoten Liisa Kuparinen föreslog ett tillägg att biskopsmötet skulle uppmanas att utarbeta gemensamma riktlinjer för alla stift om jämlik behandling av samkönade par vid kyrklig vigsel och välsignande av äktenskap.
Mer än hälften av ledamöterna stödde Kuparinens förslag och ärendet återfördes till lagutskottet för ny behandling. Där förkastade lagutskottet tilläggsförslaget, vilket innebar att kyrkomötet röstade om lagutskottets ursprungliga förslag.
I den avslutande omröstningen stödde 62 ledamöter lagutskottets förslag, 40 röstade emot och sex röstade blankt.
Det innebar att förslaget föll trots majoritet. För att genomföra förändringen skulle det ha krävts kvalificerad majoritet där tre fjärdedelar av ledamöterna skulle ha röstat för, det vill säga 77.
I pressmeddelandet säger ärkebiskop Tapio Luoma att det är mycket beklagligt att biskopsmötets förslag föll. Han anser det ändå som värdefullt att biskopsmötet lade fram ett förslag som skulle ha möjliggjort jämlik behandling av alla som vill gifta sig kyrkligt.
"Det är också betydelsefullt att kyrkomötets grund- och lagutskott har ställt sig bakom förslaget, även om det skedde efter omröstning. De konstaterade dessutom att det inte finns några teologiska eller juridiska hinder för att godkänna förslaget".
Ärkebiskopen konstaterar att det nuvarande tillståndet, med två olika äktenskapssyner, fortsätter i kyrkan.
"I framtiden bör man ändå finna en lösning på meningsskiljaktigheterna kring äktenskapssynen, där oenigheten inte utgör ett hinder för enhet, och där alla behandlas jämlikt".
"Världens fortsätter att förändras, och kyrkan lever med i den. Om kyrkan inte tar världens förändring på allvar, kommer den till slut inte själv att kunna förändra världen", säger han.