18.9.2024

Kaj Korkea-aho inför Kyrkhelgen: "Det är alltid de unga bögarna som måste ta skiten"

Skrivet av:Björn Bredbacka
kajk1

Kaj Korkea-aho är arg och ledsen över inslaget med Ray Baker på årets Kyrkhelg i Karleby. Bild: Sofia Aurdal/arkiv

Kaj Korkea-aho skulle inte elda upp sig över den religiösa homodebatten igen. Men när Kyrkhelg Nord presenterade sitt program för höstens konferens kunde han inte hindra känslorna. Det var som att åka 20 år tillbaka i tiden.

En kväll i början av 2000-talet satte sig en 18-årig Kaj Korkea-Aho i bilen och körde ensam från Esse till Karleby. Församlingen hade bjudit in en nederländare som skulle berätta om hur han hade blivit omvänd från homosexualitet till heterosexualitet.

Kaj berättar själv om hur det här var en tid i livet när han vid flera tillfällen fått förbön för att bli botad från sin homosexualitet och de råd och den hjälp han fick av de vuxna i regionens församlingar drev honom till ensamhet och desperation.

Därför reagerade han starkt när Kyrkhelg nord med bland annat Karleby svenska församling som arrangör valde att bjuda in Ray Baker för att berätta om hur han som homosexuell har valt att leva med en kvinna eftersom homosexualitet är en synd.

– Jag vill få fram hur farligt och skadligt det här är. Det är jag själv ett levande vittnesbörd för. Vi har också fått uttalanden av Patrick Tiainen och andra från trakten som pratat om att de farit illa, jag tänker på Simon Häger exempelvis. Och det är förstås bara de som varit i offentligheten. Hur många vittnesbörd behövs?

Kaj konstaterar att det har skett stora förändringar i samhället under de senaste 20 åren och är uppriktigt förvånad över att det inte verkar bekomma arrangörerna bakom Kyrkhelgen.

– Det har gjorts forskning som visar på det skadliga, men ändå kör man på som om inget hade hänt. Om en ung homosexuell person får höra det budskap Ray Baker kommer med visar forskningen att det med stor sannolikhet kommer att leda till ett liv i dissonans, ensamhet, terapi och illamående.

Det var så det höll på att bli för Kaj, då för 20 år sedan, när han sökte sin plats i ungdomsarbetet i regionens församlingar i Pedersöre- och Jakobstadsregionen. Men han tog sig igenom och hittade ett annat liv.

– Man kan också säga till en ung homosexuell människa: Det går att gifta sig, skaffa ett barn som du kan vara pappaledig med och gå på musiklek i kyrkan med, som jag har varit i dag. Jag kan inte tro att Gud hellre vill att jag ska vara ensam och gå i terapi när jag kan vara gift, ha ett barn och må bra.

– Om man tror det så är det inte en Gud att tillbe. Man saknar en del av sitt hjärta om man tillber en sån Gud.

Kaj Korkea-aho är en av Svenskfinlands mest kända författare. Men just nu är han pappaledig. Bild: Niklas Sandström

Att de här tankarna och idéerna alltjämt frodas i regionen är inget som är okänt för Kaj Korkea-aho. Men något som gör situationen extra jobbig är att det den här gången inte är koncentrerat till några väckelserörelser, utan att folkkyrkan offentligt står bakom.

– Efter debatten om äktenskapslagen för sju år sedan bestämde jag mig för att inte längre låta mig bli arg över de här frågorna. Men nu blev jag arg. Och det beror på att folkkyrkan, som är allas vår kyrka är med på det här. Vi vet som sagt via forskningen vad det här kan leda till och det är på de vuxnas ansvar. I det här fallet arrangörernas.

Men om man lever i vissheten att homosexualitet är en svår synd och att den enda räddningen är omvändelse, vore det då inte kärlekslöst att säga till homosexuella att allt är okej?

– Det är en förvriden syn på kärlek. Det borde vara otänkbart för varje människa att tillbe en homofobisk gud, liksom det vore otänkbart att tillbe en rasistisk gud. Jag brukar inte citera ärkebiskopen och nobelpristagaren Desmond Tutu ofta men han sade att han "aldrig skulle vilja hamna i en homofobisk himmel, han skulle hellre fara till det andra stället".

Kaj säger att han har fått en hel del påstötar från människor i de sammanhang som står bakom Kyrkhelgen. De hör av sig och är trevliga och snälla samtidigt som de alltid flikar in ett men. Detta om att de inte kan godkänna hans utlevda homosexualitet.

– Jag uppfattar en skam hos de här människorna. Deras känsla säger dem att deras syn är föråldrad, men de är rädda för vad som ska hända om de reviderar en del av sin tro. Men jag uppmanar dem att lyssna mer på sitt hjärta än på något som skrivits för ett par tusen år sedan och som tolkats på olika sätt.

Kaj-Korkea-aho säger att han är beredd att ställa upp gratis om han blir inbjuden till Kyrkhelgen. Bild: Kevin Åkerlund

Kaj lyfter också upp Jesu förbud mot skilsmässor och det faktum att bland annat det förbudet inte praktiseras lika strikt.

– Det är så många saker som Nya Testamentet säger och som Jesus själv säger, som de konservativa inte längre tar på allvar. Varför inte bjuda in någon som pratar om hur skilsmässor är något som måste bort? Det är alltid de unga bögarna som måste ta skiten.

Från arrangörernas sida har man varit noga med att poängtera att Ray Baker kommer dit för att berätta sin historia och att det inte handlar om något omvändelseförsök. Hur ser du på det?

– Budskapet blir ju en uppmaning till omvändelseterapi när kyrkan har det i öppningsprogrammet på sin kyrkhelg. Och jag vill vara tydlig med att Ray Baker och alla nederländare får leva sina liv som de vill, men de ska inte undervisa om det för barn och unga i kyrkans regi.

Har du någon hälsning ännu?

– Om Kyrkhelgen vill ha mig dit för att prata om att man som ung homosexuell kan bli familjefar och leva i ett äktenskap så kan jag göra det gratis.

Läs fler nyheter