
Ingo föreslår ny lösning för dem som vill invandra till Finland för att jobba
Riksdagsledamot Christoffer Ingo har för avsikt att föreslå en ny modell för hantering av arbetskraftsinvandringen. Enligt Ingo finns det uppbackning i regeringen för modellen. Bild: Ari Sundberg
Finland behöver ett nytt system för arbetskraftsinvandring. Därför har riksdagsledamot Christoffer Ingo tagit initiativ till ett ny modell som ska göra det lättare att komma till Finland och jobba.
I samband med regeringens halvtidsöversyn i april, det som i medier ofta benämns ramrian, vill riksdagsledamot Christoffer Ingo (SFP) se att man tar fram nya åtgärder som bidrar positivt till arbetskraftsinvandringen.
Ingo säger att den allmänna uppfattningen såväl bland arbetsmarknadsparterna som bland beslutsfattarna är att Finland behöver arbetskraft från utlandet.
– Om det finns människor som vill jobba här, varför ska då byråkratin stoppa dem, så som så ofta sker nu. Vi behöver ett flexibelt system som kan reagera snabbt på förändrade behov på arbetsmarknaden, både nationellt men i synnerhet regionalt, säger Ingo.
Det finns nämligen en stor variation på vilken kompetens som behövs på olika håll i landet.
Ingo säger att Finland i allmänhet behöver sådana experter inom teknologi som kan bidra till landets utveckling i det stora hela. Men sedan behöver Österbotten specifikt ingenjörer inom energiteknik och arbetskraft till lantbruket, och där i synnerhet till växthusbranschen och frilandssektorn.
En modell för ett uppdaterat system för arbetskraftsinvandring kunde enligt Ingo hämtas från Kanada, som han och de övriga medlemmarna i riksdagens förvaltningsutskott besökte i början av februari.
Syftet med resan var att bland annat bekanta sig med det kanadensiska poängsystemet för arbetskraftsinvandring. Erfarenheterna av systemet har enligt Ingo varit goda, och han säger att det i modifierad form mycket väl kunde anpassas till finländska förhållanden.
Förenklat handlar modellen om att man formulerar en lista över kriterier man önskar att den person uppfyller som vill komma och jobba i landet. Beroende på hur bra man uppfyller kriterierna får man ett antal poäng. Ju bättre man uppfyller kriterierna desto fler poäng samlar man, och desto bättre chans har man att beviljas arbetstillstånd.
Tack vare ett tydligt system kan ett arbetstillstånd beviljas på kort tid. Tydligheten, snabbheten och enkelheten gör också att det blir mer attraktivt att söka om tillstånd. Man vet vad som krävs, och man behöver inte vänta långa tider, säger Ingo.
Han är noggrann med att poängtera att han talar specifikt om arbetskraftsinvandring, inte om humanitär invandring, som i stor utsträckning regleras genom internationella avtal och överenskommelser.
– Vi behöver komma med nya lösningar som stimulerar ekonomin för framtiden, och det här skulle vara ett.
Ingo säger sig inte tro att själva systemet stöter på någon större patrull, och bedömer att det kunde vara på plats inom två år.
Däremot ser han att den stora utmaningen ligger i vilka kriterier som ska ställas i poängsättningen. Även frågan om hur många som systemet ska kunna släppa igenom kan väntas bli föremål för politisk diskussion.
– I de kriterier som ställs upp skulle vi definiera vilken sorts kompetens vi söker. Det kan handla om utbildning, om språkkunskaper, om arbetserfarenhet, om erfarenhet av arbete i andra länder, och så vidare. Systemet måste också vara så flexibelt att kriterierna enkelt kan anpassas till förändrade förhållanden.
Den stora kritikern mot invandring till Finland har varit Sannfinländarna, men Ingo säger att hans bedömning är att man även där inser behovet av kompetent arbetskraft.
– Som jag förstått saken efter diskussioner med regeringskolleger så är det viktiga för alla att de som kommer har bästa möjliga förutsättningar att sysselsätta sig, och att de sysselsätts så att de också klarar av att försörja sig själv och den familj som eventuellt kommer med. Kring just dessa frågor ser jag inga partipolitiska skillnader, säger Ingo.