
Ida lyfter kvinnor i byggbranschen – "Är jätteduktiga, men tror inte det"
Ida Söderholm är en av tre finalister för priset "Årets byggkvinna 2025". Bild: Jenny Öhman
Molpebon Ida Söderholm studerade i Vasa och arbetar i dag inom byggbranschen i Piteå. Nu är hon nominerad till "Årets byggkvinna 2025".
Ida Söderholm, 30, från Molpe kan bli "Årets byggkvinna" i Sverige. Hon är en av tre finalister.
– Det är en jättestor ära att få vara en av dem.
Hon bor sedan nio år tillbaka i Norrbotten och arbetar på företaget NCC, ett av Nordens största företag inom byggbranschen.
Men hur hamnade Ida där – i Norrbotten?

I sitt arbete är Ida Söderholm mest på kontoret i och med att hon arbetar med planering av byggen. Bild: Jenny Öhman
Innan Ida började studera till byggnadsingenjör drömde hon om att bli arkitekt.
– Men det var svårt att komma in och utbildningen var lång. Så jag kompromissade med mig själv och valde byggnadsingenjör i stället.
Hon trodde att hon skulle börja bygga hus och ville vara konstruktör, hon ville rita och planera hus.
– Men under studietiden insåg jag att infrastruktur var det intressantaste, alltså vägar, vatten och broar, betong och dammar. Och jag märkte att jag var ganska duktig på det.
– Min första praktik gjorde jag på ett företag där man kunde jobba på mark- och anläggningssidan. Efter praktiken insåg jag att jag ändå hade haft rätt i min analys gällande min studieinriktning.
Från Österbotten till Norrbotten
- Ida Söderholm, 30 år.
- Aktuellt: Är nominerad till priset "Årets byggkvinna 2025".
- Hemma från Molpe.
- Bor i Piteå sedan 1,5 år tillbaka tillsammans med sambon Anton och hans två barn. Bodde tidigare i Boden i ett hus hon köpt.
- Har studerat till byggnadsingenjör vid Yrkeshögskolan Novia i Vasa.
- Hobbyn: Min största hobby är odling. Nyligen byggde vi ett växthus på vår gård. Jag har hållit på med små plantor och försått och odlat sedan februari. Jag är väldigt taggad på odlingssäsongen.
- Österbotten eller Norrbotten? Jag måste nog välja Norrbotten eftersom att jag har valt att vara här. Men jag är verkligen en stolt österbottning. Och jag pratar väldigt mycket om att jag är från Österbotten och är väldigt stolt över att vara finländare, det är en identitetsgrej. Och så kul med KAJ nu. Förr har man alltid fått förklara vad Österbotten är och var det är. Och varför vi pratar svenska. Men på något vis, i och med KAJ, så slipper vi ha den diskussionen nu.
2017 sökte Ida plats till sin sista praktikperiod. Hon sökte till många olika företag i Norden, men även i Tyskland och Nederländerna.
– Jag hamnade i Gällivare, vilket jag först var besviken över. Jag skulle tillbringa ett halvt år av mitt liv i Gällivare. Men det visade sig vara det bästa som hänt mig. Jag trivdes jättebra och det finns många jobb i norra Sverige inom branschen just nu.
Hon började jobba som arbetsledare efter sin praktik.
– Jag jobbade som arbetsledare i fyra år och sedan som platschef i tre år. Nu jobbar jag som planeringsspecialist, mest med planering av byggen. Det tycker jag är roligast.

Utöver studierna i Vasa har Ida gått några interna kurser inom företaget, bland annat i juridik och ledarskap. Bild: Jenny Öhman
Priset "Årets Byggkvinna" har delats ut sedan 2021 och tagits fram av Byggföretagen, en bransch- och arbetsgivarorganisation i Sverige. I år nominerades 113 kvinnor, 51 av dem valdes ut av juryn och av dem gick tre till final. Ida är en av dem.
– Jag tycker också att det är så fint att de 50 andra som blivit nominerade till Årets byggkvinna fått veta att de blev nominerade. Så att de också känner att de har gjort något speciellt och att någon har tänkt på dem.
Hur går nomineringen till? Vem får nominera?
– Vem som helst får nominera. Släkt, vänner, kollegor, chefer. I början av året skrev Byggföretagen på sociala medier att man kunde nominera kvinnor i byggbranschen.
De som nomineras är kvinnor från olika delar av byggbranschen: målare, plattsättare, snickare och tjänstemän.
– Det är fint att det inte bara är chefer som nomineras, utan att priset är för alla i branschen.
Vet du vem som nominerade dig?
– Ja, jag fick veta det. En gammal kollega, som är en nära vän från Österbotten, och min sambo nominerade mig. Byggföretagen berättar inte vem som nominerat, men jag vet att det är tre personer.
– Det är fint att det finns personer i ens liv som vill ge tillbaka och uppmärksamma en. Det visar så mycket kärlek på något vis.
Förutom att arbeta inom byggbranschen brinner Ida för jämställdhet inom just byggbranschen. Ibland, då Ida får en förfrågan, föreläser hon på Luleå universitet.
– Ibland blir jag inbjuden att föreläsa om planering, men också för att motivera flickor som studerar bygg. Jag försöker avdramatisera hela byggbranschen, för ofta känns det så stort och så svårt, och många studenter är så oroliga.
Hon säger att många funderar: "Hur ska jag som ny studerande kunna arbeta med de här männen som jobbat i 30 år".
– Men det är verkligen inte så. De som utexamineras är jätteduktiga, men de tror att de inte är det.
Ida vill också berätta om alla möjligheter som finns.
– Det finns så många olika projekt och man lär sig otroligt mycket också om hur samhället är uppbyggt, om olika byggnader och företag.

Ida Söderholm brinner för jämställdhetsfrågor och arbetar aktivt för att skapa förändringar i byggbranschen. Bild: Jenny Öhman
Ida uppskattar att byggbranschen erbjuder en mängd olika karriärmöjligheter, både på byggarbetsplatser och på kontor. Hon säger att det uppmuntras att man byter roller och utvecklas, snarare än att fastna i samma position hela livet.
– Man behöver verkligen inte vara osäker på om man kommer att trivas i byggbranschen, för det finns så mycket du kan göra och jobba med. Alla projekt är olika och man kan bygga så många olika saker.
Hon förklarar att det inte alltid krävs djupa kunskaper om själva byggandet, utan att det ofta handlar om att koordinera och planera. Precis det hon gör i sitt dagliga arbete.
– Jag planerar inte hur en vägg ska byggas rent tekniskt, utan jag planerar när en vägg ska börja byggas och när den måste vara klar för att målarna och elektrikerna ska kunna göra sitt jobb. Mitt jobb handlar om att planera och att få alla att vara klara inom utsatt tid.
Årets byggkvinna 2025
- Priset "Årets byggkvinna" har delats ut sedan 2021.
- Genom priset vill bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen lyfta upp kvinnliga förebilder i byggbranschen.
- Ett mål är att få en jämnare könsfördelning, som kan bidra till en sundare arbetskultur.
- I början av året kunde kvinnor inom byggbranschen nomineras till priset. Byggföretagen går igenom nomineringarna och väljer ut personer som en jury tittar närmare på. Juryn består av personer från olika delar av branschen. I år valde de ut 51 kvinnor av 113 nominerade, och sedan gick tre vidare till final.
- I finalen är det en jury som väljer vem som ska vinna, men även folket kan lägga en röst på byggföretagens hemsida.
- Källa: byggforetagen.se
Finns det något projekt du är extra stolt över?
– Jag skulle nog säga att vartenda projekt har haft sin charm.
– Mitt första jobb var i gruvan i Aitik, som är Europas största dagbrott. Det var ett roligt ställe att jobba på eftersom allt var så stort. Gruvindustrin var inget jag var intresserad av tidigare, men det var intressant. Vi såg hur järnmalm tas fram och hur guld utvinns. Det var coolt.
Ett annat projekt hon lyfter upp är då de byggde ett parkeringshus.
– I det projektet var det fantastiska människor och vi hade jättekul i ett och ett halvt års tid.
Ida var med och byggde den tredje – och största – servicehallen för Facebook i Luleå.
– Det var ett internationellt projekt där en irländare var beställare och många amerikaner deltog i projektet. Det var ett spännande projekt.
– Och den pumpstation som jag senast var platschef för var ett projekt som gick väldigt bra. Både ekonomiskt och tidsmässigt, så det var kul. Alla projekt har verkligen sin charm.

Ida Söderholm anser att kvinnornas plats i byggbranschen i dag är självklar. Bild: Jenny Öhman
Ida lyfter upp samarbete som en stor och viktig del inom byggnadsbranschen.
– Vi är alltid tillsammans, man är aldrig ensam utan vi är ett team. Arbetet är kreativt och tillsammans får man planera och genomföra olika projekt.
– Tillsammans bryter man ner ett stort problem och hittar det snabbaste, mest effektiva och säkraste sättet att lösa det. Därför behövs olika perspektiv, personer och tankar, eftersom en person inte kan bygga något själv. Man behöver verkligen flera som ser på projektet från olika håll.
Fredagen den 16 maj utses vinnaren vid Byggföretagens event.