
Fler unga män söker sig till kyrkan – Jonas och Lucas finner hopp i sin tro
Jonas Riska, Lucas Finskas och Benjamin Sandell lärde känna varandra via Studentmissionen. Bild: Jakob Metzner/Simone Åbacka
Trenden att unga män söker sig till kyrkan syns i Vasa. Jonas Riska och Lucas Finskas är två studerande som gärna talar om sin tro.
– Jag ser hur unga söker en mening och upplever att det finns ett hål att fylla. Någon försöker fylla det genom att festa, en annan tror att svaret är att tjäna så mycket pengar som möjligt och göra karriär. För mig är svaret Jesus och för mig är det självklart att berätta om det.
Det säger Jonas Riska som är aktiv inom studentmissionen i Vasa.
Unga män söker sig i allt högre grad till kyrkan och kristendomen – betydligt mer än unga kvinnor. Medan unga kvinnor distanserar sig från tron, är män under 30 år den åldersgrupp där flest säger sig tro på att Jesus är Guds son.
Det här kommer fram i en imageundersökning som Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland gjorde 2023. Samma trend syns i kyrkans fyraårsberättelse som publicerades i oktober i fjol.
Det här gäller inte bara Finland. Internationell forskning visar också att unga män och kvinnor i dag har mer olika värderingar än tidigare generationer. Unga kvinnor tenderar att bli mer liberala och vänsterorienterade, medan unga män oftare drar åt höger och är något mer konservativa.
Talar öppet om tro
Benjamin Sandell jobbar för Studentmissionen med studerande i Vasa. Han ser en trend där unga män är nyfikna på vad det betyder att tro.
– Vi samlas varannan måndag och tidigare var de flesta studerande unga kvinnor. Nu har det skett ett tydligt skifte och majoriteten av dem som dyker upp på våra samlingar är unga män. De är mycket ivriga och frimodiga i sin tro, säger Sandell.

Benjamin Sandell jobbar med studerande i Vasa och säger att han ser att många unga män har en nyfikenhet på vad det betyder att tro. Bild: Simone Åbacka
Två studerande han har lärt känna är Lucas Finskas och Jonas Riska.
De studerar på Hanken i Vasa och befinner sig just nu på en studieresa i Österrike. De ställer ändå gärna upp på en intervju och berättar om sin tro.
Båda fattade i tonåren ett personligt val att följa Jesus.
– Jag kommer från ett ganska vanligt lutherskt hem där man gick i kyrkan på påsk och jul. Men året efter att jag blev konfirmerad fick jag höra Sebastian Stakset, som var rappare i gruppen Kartellen, berätta om hur han gick från grov brottslighet till att bli kristen. Det blev en vändpunkt för mig, säger Lucas Finskas.
Lucas Finskas
- Ålder: 22 år.
- Gör: Studerar första året vid Hanken i Vasa.
- Familj: Mamma och pappa. Är äldst av fyra syskon och har två yngre bröder och en lillasyster.
- Fritid: Tycker om att gå på gym och skida.
Jonas Riska i sin tur berättar att han fattade beslutet att följa Jesus då han var 18 år och gjorde sin militärtjänstgöring.
– Skulle man ha frågat mig innan det hade jag nog också svarat att jag är kristen, men jag levde inte ett sådant liv där jag tog tron på allvar. Vi måste alla i något skede av livet fatta ett personligt val om vad vi tror på och hur vi vill leva vårt liv.
Vad betyder tron för dig?
– Tron betyder allt. Jesus är min klippa och det är honom jag bygger mitt liv på. Jag har aldrig ångrat mitt beslut att följa honom, säger Riska.
Jonas Riska
- Ålder: 21 år.
- Gör: Studerar andra året vid Hanken i Vasa.
- Familj: Frun Wilma. Till familjen hör också två yngre systrar, föräldrarna och hunden Tessa.
- Fritid: Tennis, golf och padel.
Kyrkoherden ser intresse för skriftskola
Fredrik Kass jobbar som kyrkoherde i Kvevlax och följer med intresse trenden att fler unga män söker sig till kyrkan.
– Jag tycker det är glädjande och fascinerande att följa med den här trenden. Det ska bli intressant att se vad det här betyder för oss.
– Kyrkan har kämpat med att medlemmarna minskar och som präst finns det stunder då jag har kämpat med tankar om någon över huvud taget bryr sig längre. Men helt tydligt finns det många unga människor som gör det, vilket jag tycker är jätteroligt. Jag är glatt överraskad, säger Kass.

Fredrik Kass är kyrkoherde i Kvevlax församling och säger att han är positivt överraskad över att så många unga män är intresserade av kristendomen. Bild: Johanna Ventus
Några förändringar i antalet medlemmar har han ännu inte sett. Det tror han beror på att han leder en församling på landsbygden.
– Vi har många aktiva barnfamiljer och äldre bland våra medlemmar. Unga män bor ofta i städer där de till exempel studerar och det är också främst där de samlas.
Som kyrkoherde tycker han ändå sig se ett sökande bland de unga i skriftskolan.
– Tonåren är en tid då det kan vara svårt att öppna sig och våga berätta vad man tror och tänker. Men då vi samlas till andakt infinner sig en stillhet och ett lugn som jag tycker är fascinerande att se. Stillheten blir en kontrast till det ständiga flödet av intryck som ungdomarna lever med. Jag tycker man riktigt kan se hur de andas ut. Det svarar mot en längtan som finns bland de unga, säger Kass.
Fredrik Kass har tidigare arbetat som präst i Helsingfors. Där träffade han många unga som inte var döpta som barn, men som nu ville bli det för att få gå i skriftskola.
– De var nyfikna och ville se och uppleva vad det handlade om. Det handlar inte längre om tvång och traditioner utan att det finns en äkta nyfikenhet.
Fredrik Kass
- Ålder: 44 år.
- Gör: Kyrkoherde i Kvevlax församling.
- Familj: Bor i prästgården i Kvevlax tillsammans med sin fru Amanda och deras tre barn Ingrid, Arvid och Hilde.
- Fritid: Största fritidsintresset är fotboll och hejar på Liverpool och FF Jaro.
Söker trygghet i en orolig värld
Både Fredrik Kass och Benjamin Sandell tror att en orsak till att unga vänder sig till kristendomen till viss del kan förklaras med det oroliga världsläget.
Många unga oroas av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. De undrar också om USA skulle hjälpa till om Ryssland vände blicken mot Finland. Klimatförändringarna och att Europa värms upp snabbast i världen är också ett stort orosmoment.
I ekonomiskt osäkra tider är det också många unga som ställer sig frågan om de ska lyckas få ett jobb och om de kommer att ha råd att bygga hus och bilda familj.
– När trygghetskänslan rubbas är det naturligt att man börjar ställa de stora frågorna. Varför finns vi här och vad är meningen med livet? Här märker jag en stor förändring. För tio år sedan var det inte lika vanligt att unga män ställde sig de här frågorna, säger Sandell.

I en värld där många känner en otrygghet finns det många som hittar svaren i kyrkan tror Benjamin Sandell. Bild: Simone Åbacka
– Det hör ungdomen till att känna att man är odödlig och så borde det också få vara. Men då världsläget ser ut som det gör börjar många unga känna hur obehagliga saker kommer allt närmare. Det kan väcka frågor om döden och livets ändlighet, säger Kass.
Jonas Riska och Lucas Finskas säger att de bland unga i deras egen ålder ser en oro. Själva finner de hopp i sin tro.
– Jag har inte alla svar och det är klart att de saker som händer kan kännas obehagliga. Bibeln talar också om att det kommer att finnas krig och om ondska i världen. Men i allt det där håller jag fast vid mitt hopp – och för mig är det hoppet Jesus, säger Riska.
– Det står också i Bibeln att den här tidens lidande kommer att väga lätt mot den härlighet som ska uppenbaras. Det betyder inte att man inte ska bry sig om orättvisor som finns i världen. Jesus kallar oss att bry oss om vår nästa. Hoppet gör att jag inte känner oro, säger Finskas.
En generation som söker svar
Men det är inte bara det oroliga världsläget som förklarar varför unga män söker sig till kyrkan. Benjamin Sandell tror också att det handlar om en generationsfråga.
Många av de som i dag har barn i tonåren är själva uppvuxna i ett samhälle med kristna värderingar där det var tradition att höra till kyrkan. Många av dem har som vuxna lämnat kyrkan och valt att inte döpa sina barn.
Enligt Sandell leder det här till att många i generation Z, som kommer efter dem, både har dålig kunskap om kristendomen och är nyfikna på vad den innebär.
– Det finns en hel generation som vet väldigt lite om Jesus och kristendomen. Jag tror nyfikenheten vittnar om att det finns ett tomrum och en andlig längtan bland de unga. Vi har länge levt i ett sekulariserat samhälle. Men unga ser att det ändå finns många problem i världen. Därför är det existentiella sökandet stort just nu. Allt fler hittar de svar de söker hos Jesus, säger Sandell.

Till viss del tror Benjamin Sandell att intresset för kristendomen bottnar i att det bland många unga finns både en nyfikenhet och en okunskap om vad det innebär att tro på Gud och Jesus. Bild: Simone Åbacka
Benjamin Sandell
- Ålder: 39 år.
- Gör: Jobbar som studentarbetare. Är också präst inom lutherska kyrkan.
- Familj: Bor i Storviken i Vasa tillsammans med frun Eva-lina och barnen Amos, Ella och Noah.
- Fritid: Tycker om att läsa och upptäckte crossfit för drygt ett år sedan.
Intresse att lyssna
Jämfört med när de själva var i samma ålder ser både Fredrik Kass och Benjamin Sandell en förändring i hur öppet de unga männen talar om sin tro.
– Vi har ju ett gammalt talesätt om att man inte ska tala om tro och politik med varandra men jag upplever att detta börjar luckras upp. Tidigare fanns det något skämmigt över att vara kristen men jag upplever att unga i dag är mer frimodiga med att tala om sin tro. Jag upplever också att det finns en öppenhet för att lyssna, och ett genuint intresse för vad som är viktigt för andra människor, säger Kass.
Benjamin Sandell håller med.
– Det är en jättestor skillnad. Då det tidigare har varit svårt och till och med kunnat kännas som en börda att berätta att man tror på Jesus är de unga jag jobbar med i dag mycket frimodiga.
Fredrik Kass lyfter fram vikten av att det finns förebilder som vågar tala om sin tro. Själv är han mycket intresserad av fotboll och blev positivt överraskad då han inför herrarnas FM-liga köpte en tidning där man på första sidan hade en artikel med fotbollsspelaren Sauli Väisänen som berättade om sin tro.
– Han är en ung man som är väldigt duktig på fotboll och som öppet berättade om sin tro. Jag läser allt om fotboll inför ligasäsongen, och jag tror inte att jag tidigare har sett att en spelare så öppet och naturligt talar om sin tro.

Jonas Riska och Lucas Finskas talar gärna om sin tro på Jesus. Bild: Jakob Metzner
Lucas Finskas och Jonas Riska tvekade inte då det gällde att ställa upp och berätta om något så personligt som sin tro.
– Jag har fått uppleva vad Guds kärlek är och den kärleken vill jag dela med andra. Det motiverar mig, säger Riska.
– Man är ju bara människa och det är klart man funderar på vad folk ska tycka och tänka. Men jag tror att den enda vägen till himlen är genom Jesus och hans nåd. Det är budskapet jag vill få fram, och då spelar det inte så stor roll vad folk tycker om mig, säger Finskas.
Hur reagerar folk när ni talar om er tro?
– Jag tycker det ofta blir bra diskussioner. Det finns ett växande intresse bland unga att tala om de här frågorna, säger Finskas.
– Folk är överlag väldigt accepterande. Ofta nickar de bara och säger att det är ju bra om det funkar för dig. För egen del skulle jag ju gärna diskutera mer och verkligen gå på djupet, säger Riska.
Fokus på Jesus och inte på religion
Samma fenomen syns också i Sverige. Enligt analysföretaget Ungdomsbarometern anser unga i åldern 15–24 att Jesus kommer att bli trendig 2025, och nästan dubbelt så många beskriver sig som religiösa nu som för några år sedan.
Johanna Göransson, livsstil- och konsumtionsexpert på Ungdomsbarometern, säger till SVT att många unga specifikt pratar om personen Jesus, inte bara om religion.
Lucas Finskas och Jonas Riska skriver under detta. De tycker inte att det är viktigt vilket samfund man hör till.
– Det viktigaste är absolut tron på Jesus. Om man är pingstvän, lutheran eller hör till missionskyrkan är inte avgörande, säger Finskas.
– Det finns olikheter, och så kommer det alltid att vara. Fastnar vi på detaljer, tappar vi fokus på vad som är viktigt – att följa Jesus, säger Riska.
Skillnaderna mellan unga män och kvinnor
Evangelisk-lutherska kyrkan skriver på sin sajt om att kyrkan reagerat på trenden bland annat genom att fundera på hur man ska bemöta unga mäns växande intresse för kristendom.
En del glädjer sig åt att de unga männen kan rädda kyrkan som år efter år tappat medlemmar. Andra är oroade över att situationen är ett exempel på framväxten av ett växande intresse för allt mer konservativa tolkningar av tron som kan vara diskriminerande mot till exempel sexuella och könsminoriteter samt kvinnor.
Är det de konservativa värderingarna som de unga männen lockas av?
Fredrik Kass tänker efter länge innan han svarar.
– Det kan ligga något i det men jag har inte något bra svar på den frågan. Det handlar om ett sökande och alla hittar olika svar, säger Kass.

Varför det är just unga män och inte unga kvinnor som just nu vänder sig till kyrkan är en fråga kyrkoherde Fredrik Kass också funderar på. Bild: Johanna Ventus
Han tror att många unga män tilltalas av det exempel Jesus visar på hur en man ska vara.
– I en tid då mycket handlar om makt och att man ska vara kraftfull talar Jesus i stället om hur vi ska tjäna varandra. Jesus säger att den som är störst och mäktigast ska vara en tjänare för andra. Kristendomen handlar mycket om hur vi lever ett gott liv och hur vi ska vara mot våra medmänniskor. Det tror jag tilltalar många unga män.
Benjamin Sandell är inne på samma linje.
– Det har funnits en diskussion om maskulinitet som har lämnat ganska lite plats kvar av vad det innebär att vara en man. Unga män behöver ett mål och något att sträva efter och det tror jag många nu hittat i Jesus. Målet är inte att bli framgångsrik, berömd och få många likes på sociala medier, utan att leva ett gott liv enligt det som Gud vill. Den utmaningen tror jag tilltalar unga män i dag, säger Sandell.
Lucas Finskas håller med om att unga män söker en mening. Men även om han tydligt ser trenden att fler unga män går i kyrkan lyfter han fram att de unga kvinnorna också är där.
– Kvinnorna är fortfarande där och har inte försvunnit någonstans. Men det som har hänt är att fler unga män också har börjat hitta hit, och jag tycker att man ser intresset lite överallt just nu.