
Finns det en efterrättsmage?
Vem säger nej till äppelpaj trots att man är mätt efter maten? Bild: 123rf
Trots att du känner dig mer än nöjd efter middagen, hugger du ändå glatt in på desserten. Hur kan man orka efterrätt fast man är proppmätt? Vi frågade näringsfysiologen Petra Kindlund hur det kommer sig att man orkar äta efterrätt fast man egentligen är proppmätt.
Petra Kindlund är influeraren som gärna förklarar våra beteenden och känslor kring mat på sitt instagramkonto.
– Många kan få uppfattningen att de har dålig karaktär när de vill äta efterrätt efter en stor middag. Men så är det inte, säger hon.
I stället har det sin förklaring i begreppet ”specifik sensorisk mättnad”. När man ätit en stor portion av en viss typ av mat skickar hjärnan signaler om att vi är nöjda med just det som ligger på tallriken.
När våra sinnen sedan introduceras för något nytt triggar det igång aptiten igen. Det vi kallar efterrättsmage, glassfack eller godislucka har alltså en naturlig förklaring.
– När vi levde som jägare var det kanske en nödvändig egenskap som fick oss att fortsätta söka efter olika sorters föda, helt enkelt för att vi skulle överleva. I vår tid kan det tyvärr få oss att äta mer än vi behöver, säger Petra Kindlund.
Specifik sensorisk mättnad är just det som gör att vi kan proppa i oss förvånansvärt mycket av julbordet eller lunchbuffén men inte alls orkar lika mycket när bara en rätt serveras. För den som vill minska på kalorierna kan det vara bra att tänka på, enligt Petra Kindlund.
– Det blir väldigt tydligt när man äter lösgodis. Ju fler sorters smaker och konsistenser som finns i påsen desto mer äter man. Det kan vara bra att ha det i bakhuvudet när man köper godis men inte vill äta så mycket.
Att varva salta snacks med godis vid fredagsmyset får oss lätt att överäta chips och geléhallon. Ställer man också fram olika sorters grönsaksstavar med dipp blir det inte lika stora mängder av det som är fett, salt och sött.
– Specifik sensorisk mättnad kan faktiskt utnyttjas till något positivt och få oss att äta mer frukt och grönsaker av olika sorter. Det viktiga är att ställa fram dem på bordet så de är tillgängliga, säger Petra Kindlund.
För den som får dåligt samvete av att kasta sig över efterrätten vill hon säga att det inte alls behöver vara fel att avsluta måltiden med något sött som bryter av. Det kan göra känslan av mättnad mer komplett och kan förhindra att man småäter godis senare under dagen.
– Den som förbjuder sig själv en massa saker kan få svårt låta bli stora mängder godis senare. Och det finns många efterrätter som inte alls behöver vara onyttiga. Dessutom är det mycket bättre att äta sötsaker direkt efter maten än mellan måltiderna, säger hon.