
Dykare och fiskare städade vid Myrgrundsbron – dammsugare och halare bland fynden
Teemu Annala är på väg under ytan för att söka efter skräp längs bottnen. Ett lite utmanande uppdrag, eftersom sikten under vattnet är dålig när det blåser. Bild: Alexandra Furu
Många är de fritids- och pimpelfiskare som beger sig till Myrgrundsbron för att pröva fiskelyckan. Idag tog de skräppåsar och dykare i hand och skred till städtalko.
I hamnen och längs med stenarna vid Myrgrundsbron syns människor med påsar i händerna syna strandlinjen. De tittar mellan stenar, och någon drar upp ett gammalt tygstycke, en halare, ur vattnet.
Finlands fritidsfiskares centralorganisation ordnar tillsammans med flera samarbetspartners, däribland Håll skärgården ren, Vasa stad och sportdykarföreningen Delfin, ett städtalko för att få bort skräp från området.

Niklas Niemi som är projektledare för Håll skärgården ren och Juha Ojaharju, som är fiskexpert på Finlands fritidsfiskares centralorganisation, visar upp en del av det skräp som hittats i anslutning till bron. Bild: Alexandra Furu
Juha Ojaharju, som är fiskexpert på Finlands fritidsfiskares centralorganisation, berättar att fritidsfiske bland annat bidrar till nedskräpning när till exempel en fiskelina fastnar eller en behållare man använt för bete tappas bort.
– Vi vill bära ansvar, tyvärr lämnar även fritidsfiskare skräp efter sig, vi är inte bättre eller sämre på det än andra. Sundombron är säkert Vasas mest populära plats för fritidsfiske, Ojaharju.
Efter en halvtimme har det redan samlats påsvis med skräp. När de städade samma plats för fem år sedan blev resultatet sex stora sopsäckar med skräp.

Juha Ojaharju hittar bland annat tomburkar och plastförpackningar under bron. Bild: Alexandra Furu
Det städas också under vattenytan. Två frivilliga fritidsdykare från Delfin har tagit på sig uppdraget att leta efter bråte på havets botten. De får svinga sig så smidigt de kan över brostaketet för att ta sig ner till den nya fiskebryggan de ska dyka från. Det är ett utmanade uppdrag att försöka se något i det grumliga vattnet när det blåser så som det gör den här onsdagskvällen.
Bägge dykare är fast i ett rep som några andra av föreningens medlemmar håller i.
– Av säkerhetsskäl behöver det alltid finnas någon på ytan som håller i repet, säger Paula Mylläri, som är Deflins viceordförande.

Teemu Annala kliver ut och ner i vattnet intill Myrgrundsbron. Kvar på fiskebryggan står andra aktiva medlemmar från dykarföreningen Delfi. Bild: Alexandra Furu

Marko Sjöholm visar tummen upp innan han sjunker under vattenytan för att se om han kan hitta något som inte hör hemma på havets botten. Bild: Alexandra Furu
En av dykarna, Marko Sjöholm, ropar från vattnet att sikten är dålig och uppmanas dyka längre in mot vallarna.
Hur hamnade du här?
– Av frivillighet, och intresse. Jag dyker på fritiden, och allt möjligt annat som gör att man får vara ute i skärgården.
Trots den dåliga sikten hittas ett och annat på havets botten. Teemu Annala kommer till ytan med ett gäng järnföremål som Mylläri tar emot.

Teemu Annala dyker längs bottnen och hittar bland annat några järnföremål som Paula Mylläri tar emot. Bild: Alexandra Furu
Några andra som kommit för att hjälpa till med skräpplockande – på land – är Viljami Jokelainen, Heidi Pernu och Sisu Korpitie. Det går inte många sekunder från att de hittar ett skräp, tills de får syn på nästa.
Har ni hittat något konstigt?
– Vi har inte själva hittat dem men vi har idag hittat en dammsugare och en halare, säger Jokelainen.

Sisu Korpitie, Viljami Jokelainen och Heidi Pernu samlar skräp bland båtarna. De behöver inte leta länge för att hitta fler saker att stoppa ner i soppåsen. Bild: Alexandra Furu
Är du själv aktiv fiskare?
– Jo, ganska aktiv. Alltid när jag har ledigt fiskar jag med familjen, och ibland med kompisarna, säger han.
Eftersom de själva gärna fiskar vill de hålla skärgården ren.
– Fiskeföreningen var på väg hit med ett gäng och det är bra att samla skräp så man bevarar naturen och det ser också trevligare ut.
Evenemanget ordnades i samarbete med Vasa Sportfiskare, Pilk Kings, Delfin, Bothnia Gulf Divers, Vasa stad samt Håll Skärgården Rens Re:Fish-projekt.

Paual Mylläri som är aktiv i föreningen för fritidsdykare är på plats. Efter att dykarna är klara i vattnet planerar hon att själv plocka mer skärp längs strandlinjen. Bild: Alexandra Furu