5.5.2025

De är Vörås officiella bastuambassadörer – ska baxa bastu ner till Basel

Skrivet av:Jonny Huggare Smeds
kbastu1

Peter Lüttge och Dorothee Schulte-Basta kommer representera Vörå under Eurovision i Schweiz. Bild: Jonny Huggare Smeds

Paret Peter Lüttge och Dorothee Schulte-Basta är riktiga bastuentusiaster. De ska ta ner Vörås officiella bastu till Schweiz.

– Vi brukar gilla 95 grader i bastun. Är du en hård bastare?

Frågan kommer från Peter Lüttge när jag anländer till Abramsgården. Vi har bestämt oss för att basta tillsammans och prata om vad det innebär för Peter och hans sambo Dorothee Schulte-Basta att vara Vörås officiella bastuambassadörer under KAJ:s medverkan i Eurovision i Schweiz.

– Nej, jag är nog inte så hård. Ni kommer troligen att basta ut mig, svarar jag.

Vi inleder intervjun i köket på Abramsgården. Två katter kommer fram och hälsar i tur och ordning. Från en liten låda hörs ett välbekant ljud. Det är kattungar som tittar nyfiket på oss som sitter runt köksbordet.

Peter och Dorothee har nyligen kommit hem från en helg i Joensuu. De har hunnit packa upp och tänt eld i bastun.

– Vi märkte att folk i Joensuu blev glada när de hörde att vi var från Vörå, säger Peter.

Bastun hittades på Facebook. Den är i flitig användning. Bild: Jonny Huggare Smeds

KAJ har satt Vörå på kartan. Det råder ingen tvekan om det. Efter att KAJ vann Melodifestivalen och spelade på Norrvalla fick Dorothee en idé: tänk om man skulle ta KAJ på orden och faktiskt ”baxa bastun till Basel”. Redan en timme efter konserten hade Dorothee och Peter bestämt sig för att göra verklighet av idén. De kontaktade Vörå kommun.

– Vi tänkte att Vörå kommun har en unik chans. KAJ kan bli = bastu och bastu kan bli = Vörå, säger Dorothee.

Paret uppskattade dialogen med kommunen, som snabbt nappade på förslaget. Trots att de bott i Vörå i tre år blir Peter och Dorothee, som ursprungligen kommer från Tyskland, fortfarande positivt överraskade av engagemanget på den lilla orten.

– Här gör man hellre saker än sitter och diskuterar. I Tyskland är beslutsfattandet ofta byråkratiskt och långsamt. Vörå är lite av ett paradis för småföretagare. Här löser man sina egna problem utan att vänta på någon annan, säger Peter.

Peter Lüttge och Dorothee Schulte-Basta uppskattar bastu. Bild: Jonny Huggare Smeds

När även Tammerfors planerade att ta med en bastu till Basel blev det naturligt för Vörå och Tammerfors att samarbeta. Överenskommelsen är att Dorothee och Peter representerar Vörå under hela resan till Schweiz. Väl framme i Basel ansluter Tammerfors till bastuprojektet.

Vad vill ni lyfta fram om Vörå för dem som är nyfikna på kommunen?

– Människorna! Här finns verkligen jättefina människor, säger Dorothee.

– Humorn i Vörå är otroligt slagkraftig. Alla tycks ha nära till skratt. Våra utländska gäster brukar reagera på att det finns så mycket humor i luften här, säger Peter.

Dorothee lyfter även fram naturen och lugnet.

– Här finns allt man behöver för en skön semester: hav, landskap och ro. Finland är lika stort som Tyskland till ytan, men här bor bara fem miljoner människor, jämfört med Tysklands 80 miljoner. Här finns utrymme och frihet.

Klimatförändringen har gjort somrarna mycket hetare i mellan- och Sydeuropa. Därför kan man resa till Finland på en så kallad ”coolcation” – en semester för att svalka sig, säger Peter.

Peter och Dorothee är riktiga bastuentusiaster. De skämtar om att grannarna säkert tycker att de bastar för ofta. Bastun är varm upp till fyra gånger i veckan, och när de väl eldar så blir det långa sessioner.

– Den finska bastukulturen skiljer sig mycket från den tyska. I Finland bastar man på rätt sätt. I Tyskland finns många strikta regler. I allmänna tyska bastur finns ofta en så kallad ”Saunameister” som har utbildning och bestämmer bastuns temperatur. Man ska sitta kvar i 15 minuter, oavsett hur det känns, och det är förbjudet att svettas på bänkarna, säger Peter.

När Peter och Dorothee flyttade in på Abramsgården, för tre år sedan, var allt perfekt. Men det saknades en bastu. Dorothee hittade en gårdsbastu till salu på Facebook och paret köpte den. Fyra personer får plats på bänken.

– Vi är som sagt hårda bastare. Vi är redan inne på bastukamin nummer två och kommer troligen behöva köpa en ny i sommar, säger Peter.

Vi går in i bastun. Kaminen fräser och värmen slår mig i ansiktet. Det tyska paret njuter, medan jag, som egentligen inte gillar bastu, gör mitt bästa för att hålla ut i värmen.

Vad gör en bra bastu?

– Varje bastu har en egen själ som man måste lära känna. Det är viktigt att bastun har en bra ”löyly”. Det får man genom att ha rätt storlek på kaminen i förhållande till bastuns storlek, säger Peter.

– Storleken har betydelse, ibland, säger Dorothee och skrattar.

Ved värmer tre gånger. Först då man hugger den, sen då man tänder kamin och slutligen då man bastar, säger Peter Lüttge. Bild: Jonny Huggare Smeds

Det är inte bara kaminen som är viktig. Stenarna får inte vara för få. Om man inte bastat på länge rekommenderar paret att man slänger vatten på väggpanelen när man tänder kaminen. Det ger extra fukt under bastubadet och gör upplevelsen behagligare.

Peter slänger på mer vatten. Värmen slår mig i ansiktet igen. Håll ut, tänker jag.

Vad har ni för bastudoft som luktar så gott?

– Det är tjära, men inte någon eterisk olja. Blandningen består av 5 procent tjärna, säger Peter.

Han tycker det känns märkligt att använda bastudofter på flaska när det står på etiketten att man ska undvika kontakt med hud och ögon. Därför använder de bastudoft med bara naturliga aromer.

– Vi brukar också blanda i björkte från Tyskland i vattnet. Då får man en äkta björkdoft. Teet består av söndersmulade björkblad, säger Dorothee.

Paret slänger på mer vatten. Nej, nu får jag kasta in handduken. De har bastat ut mig med råge.

På vägen hem från Andkil konsterarar jag att Peter och Dorothee blir bra ambassadörer för Vörå i Basel. De är inflyttade, ser på kommunen med nya ögon och är språkkunniga och sociala. Och framför allt: de pjasar inte i bastun.

Bild: Jonny Huggare Smeds

Artikeln publiceras i Kommunbladet den 7 maj. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och ges ut av Bonnier News Finland.

Läs fler nyheter