5.3.2024

Finlandssvensk studentkultur fyller 30 år i Umeå – "Nationen har satt guldkant på min studietid"

Skrivet av:Fredrik Westblom
3z8YLidXVKtO3dPUqO371cgOWgY1mCUK

Gabriella Åkers, Tilda Träskvik, Moa Sandström, Hannah Snickars och Wilma Skytte är alla aktiva i Finlandssvenska nationen. Nu ordnar de en hejdundrande årsfest för att fira sin nation. Bild: Fredrik Westblom
 

Finlandssvenska nationen i Umeå är till för alla finlandssvenskar som flyttat till Sverige för att studera – och för andra som vill veta mer om halare, sitsar och årsfester. Men det är inte bara fest som gäller, utan nationen skapar också något mera: en gemenskap.

På andra sidan Kvarken finns ett hem för finlandssvenskar. Det är ett hem som är till för dem som studerar i Umeå, och det är ett hem som bjuder på klassisk finlandssvensk studentkultur: halare, sitsar, sillisar.

Allt detta är sådant som inte direkt finns i den rikssvenska studentkulturen, säger Wilma Skytte från Jakobstad, Tilda Träskvik från Närpes, Gabriella Åkers från Smedsby, Moa Sandström från Larsmo och Hannah Snickars från Sundom.

Skytte och Träskvik studerar till läkare, Åkers till politices kandidat. Sandström studerar i sin tur strategisk kommunikation och Snickars arkitektur.

De är alla aktiva i Finlandssvenska nationen i Umeå, och vi besöker dem för att bekanta oss med deras verksamhet.

– I den svenska studentkulturen är det vanligare med sittningar, som oftast är uppdelat i ful- eller finsittning, medan vi ordnar mer traditionella sitsar, säger Sandström.

Hur skiljer sig en sittning från en sits?

– En svensk sittning är mera chill, säger Sandström.

– Vi följer ofta ett manus och har ett klart upplägg för sitsen, medan svenska sittningar är friare och kan innehålla olika program eller spex, säger Träskvik.

Hon är nationens ordförande i år, och det betyder att hon – och de andra – har ett spännande år framför sig.

Nationen fyller nämligen trettio i år, och det ska firas med en traditionell årsfest den 6 april – den första på fem år.

– Ingen av oss var med på den förra årsfesten, som hölls vid 25-årsjubileet. Jag är en av de äldsta studerandena i den här gruppen och jag har studerat i fyra år, säger Träskvik.

Ett förtydligande är kanske på sin plats: Nationen har inte ordnat årsfester de senaste åren, men i Svenskfinland är det definitivt en tradition bland studentföreningarna att ordna sådana. Den traditionen finns inte alls i Sverige.

– Då jag berättade för mina rikssvenska medstuderande trodde de att det var frågan om en nyårsfest, säger Snickars.

Här, vid Rex i Umeå, ska årsfesten hållas. Hannah Snickars, Tilda Träskvik, Wilma Skytte, Moa Sandström och Gabriella Åkers är redo att fira. Bild: Fredrik Westblom

Använder man däremot ordet bal förstår även de vad det är frågan om.

– Då blir det glada miner.

Har ni redan bestämt er för vilka festkläder ni ska ha?

– Nej, det har vi lite stress med, säger alla.

Även om nationen använder studenthalare precis som de finlandssvenska studentföreningarna är det förstås inget som man har på sig på en årsfest. Nej, då är det mörk kostym och klänning som gäller.

Halaren tas fram dagen därpå, då det blir sillfrukost.

Halare, förresten. Det är inte heller något som är direkt vanligt i Sverige, och de studentföreningar som använder sådana kallar dem för overaller.

– Våra halare är mörkblåa med Finlandssvenska nationens logo på ryggen, säger Sandström.

– Och våra halarmärken brukar vara populära. De är väldigt annorlunda, för de lyfter upp det finlandssvenska, säger Åkers.

Nationens halarmärken är populära – och annorlunda. Bild: Fredrik Westblom
 

En del halarmärken gör narr av fördomarna man som finlandssvensk får höra då man flyttar till Sverige – "oj, vad bra svenska du talar", exempelvis.

– Och andra tar upp studiestödet. Man får mera studiestöd av FPA än här, säger Snickars.

Hur skulle ni beskriva studielivet i Umeå?

– Vi som studerar här får det bästa av två världar. Vi får dels det finlandssvenska studielivet från vår förening eller från då vi reser över till Vasa på studieevenemang som Pampas nationaldag, och dels från olika evenemang som ordnas här i Umeå, säger Träskvik.

Umeå är en bra studiestad, säger medlemmarna i Finlandssvenska nationen. Bild: Fredrik Westblom
 

De flesta finlandssvenskar är nämligen också medlemmar i sin egen studentförening. Det gör också att rikssvenskar får nys om nationen.

– Vi har bra rykte bland de andra studerandena.

Men för de finlandssvenska studerandena är nationen inte bara en förening. Det är en gemenskap, som också hjälper de nyanlända med att hitta vänner och aktiviteter och med praktiska ärenden som boende och flyttanmälan.

– Jag själv kom hit under coronaåren och då var nationen inte lika aktiv, men då evenemangen kom igång igen vågade jag till sist fara på dem och hittade genast en stor gemenskap, säger Åkers.

– Det är lätt att få nya vänner eftersom alla är väldigt inbjudande, säger Skytte.

Dessutom har nationen också tidigare, under 90-talet, samarbetat med finska föreningar i Umeå och bland annat ordnat gemensamma bastukvällar. Även om det samarbetet inte är aktivt längre samarbetar nationen nu med studentföreningen Brobyggarna i Vasa.

Utöver större evenemang som sitsar ordnar nationen också mindre sammankomster.

– Bland annat hade vi en pizzakväll för medlemmarna där vi bjöd på pizza. Det var uppskattat, för man är ju inte direkt rik som studerande, säger Skytte.

– Nationen har satt guldkant på min studietid, säger Träskvik.

Betyder det här att ni är mer finlandssvenska när ni är här än då ni är hemma i Finland?

– Absolut, säger alla.

Men:

– Vem som helst är välkommen på våra evenemang oavsett varifrån man kommer, man måste inte ha en direkt koppling till Svenskfinland för att vara med, säger Träskvik.

Wilma Skytte, Gabriella Åkers, Tilda Träskvik, Moa Sandström och Hannah Snickars visar upp sina halare och nationens egna tröjor. Bild: Fredrik Westblom
 

Och årsfesten, då? Vad kommer att hända under den?

– Vi har bjudit in två tidigare styrelsemedlemmar som toastmasters, och så ska vi ha en fin middag på Rex här i stan, säger Sandström.

Totalt siktar de på att 150 personer ska delta i festen, och här vill arrangörerna nu rikta sig till allmänheten:

– Har du studerat i Umeå och har koppling till nationen, så ta kontakt! Sök upp våra sociala medier och kom på fest, säger Träskvik.

Och vad vill ni säga åt de som funderar på om de kanske ska studera i Umeå?

– Kom. Det är kul här, och vi hjälper dig.

Läs fler nyheter